Obavijesti

Tech

Komentari 0

Svemirski van Gogh oživio Zemlju prekrasnim slikama

Svemirski van Gogh oživio Zemlju prekrasnim slikama
15

Uz jugoistočnu obalu Grenlanda smještena je zamršena mreža fjordova. Tijekom ljetne sezone topljenja stvaraju fantastične oblike i nagovještavaju skriveni krajolik

VIDEO

Zemlja je zaista lijepa ukoliko se gleda iz svemira, a ako joj se još dodaju umjetne boje proizvedene putem satelitskih senzora, rezultat je zaista zapanjujući. US Geological Survey objavio je posebno zanimljive fotografije snimljene Landsat 5 i Landsat 7 satelitima.

Alžirske dine
Ono što izgleda kao blijedo žute pruge na mozaiku su brazde vjetra koje čine Erg Iguidi, područje pješčanih dina koje se protežu od Alžira do Mauritanije u sjeverozapadnoj Africi. Erg Iguidi je jedno od pješčanih mora, gdje pojedinačne dine često prelaze 500 metara visine.

Belcher otočje
Unatoč tome što na slici ima zelene boje, na otočju u blizini kanadske obale uglavnom raste samo niska vegetacija.

Ledenjak Byrd
Ledenjak Byrd dugačak je oko 180 kilometara, a godišnje se pomakne za 0,8 kilometara. Pukotine u ledu pokazuju kretanje ledenjaka, a crvene mrlje ukazuju na područje izloženih stijena. 

Prazne granice Saudijske Arabije i Jemena
Goleme pješčane pustinje nalaze se u blizini granice Saudijske Arabije i Jemena, a protok linija ometaju visoki brdski grebeni.

Veliki koraljni greben
Uz obalu Queenslanda u Australiji u dužini od 2000 kilometara proteže se najveći svjetski koraljni greben. Slika neodoljivo podsjeća na kosti dinosaura.

Ledeni valovi
Uz jugoistočnu obalu Grenlanda, postoji zamršena mreža fjordova. Tijekom ljetne sezone topljenja stvaraju fantastične oblike i nagovještavaju skriveni krajolik.

Islandski tigar
Veliki duboki fjord Eyjafjorour na sjevernoj obali Islanda strši između strmih planina, a iz svemira nalikuje na tigrovu glavu.

Vijugavi Mississippi
Mali gradovi, polja i pašnjaci okružuju gracioznu kovitlac rijeke Mississippi. Tzv. 'moćni Mississippi' je najveći riječni sustav u Sjevernoj Americi.

Planina Elgon
Na granici između Ugande i Kenije smješten je veliki ugasli vulkan s kotlom promjera oko 6,5 kilometara.

Delta Okavanga
Blijedo prženi krajolik sjeverne Bocvane pretvara se u bujnu tamno-zelenu boju rijeke Okavango.

Ožiljak Rocky Mountaina
Ono što se čini kao moždani udar guste crvene boje je zapravo izvanredna igra svjetla i oblaka u Rocky Mountainu. Svijetlo odražava prirodu oblaka u kombinaciji s niskim suncem.

Van Gogh iz svemira
Poput Van Goghove slike 'Zvjezdana noć' iz svemira izgleda švedski otok Gotland u Baltičkom moru. Za tu kombinaciju boja zaslužno je cvjetanje mora koje se javlja zbog osunčanih površinskih voda.

Poluotok Dardzha
Na obali Kaspijskog jezera proteže se poluotok Dardzha koji neodoljivo podsjeća na monstruma s nečim u ustima. Jaki vjetrovi stvaraju ogromne pješčane dine u blizini vode, od kojih su neke uronjene. Dalje prema unutrašnjosti, dine prelaze u niske ravnice.

Zaljev Chaunskaya
U sjeveroistočnom Sibiru između dvije rijeke, Chaun i Palyavaam, smijestio se zaljev Chaunskaya. Žive boje i bizarni oblici daju sliku koja bi mogla biti maštovita ilustracija za fantastične priče.

Alandski otoci
Između Finske i Švedske u Baltičkom moru nalaze se Alandski otoci. Vjetar i struje svojim su stalnim dijelovanjem preoblikovali led u nadrealnu šaru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin