Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
15 komentara

Umro je čovjek koji je izmislio copy - paste, imao je 74 godine

Jednostavna naredba izreži, kopiraj i zalijepi svima je kroz godine olakšala radni dan i uštedjela milijune sati. Iza tog koncepta stoji Larry Tesler jedan od pionira Silicijske doline

Foto: Wikimedia Commons
15 komentara

Larry Tesler, informatičar koji stoji iza kreiranja jednostavnih naredbi cut/copy/paste (izreži, kopiraj i zalijepi), umro je u ponedjeljak. Imao je 74 godine.

Njujorčanin Tesler počeo je raditi u Silicijskoj dolini početkom '60-ih godina prošlog stoljeća nakon studija informatike na Stanfordu. U vrijeme dok su računala bila nedostupna većem broju ljudi, Tesler se zaposlio u istraživačkom odjelu (PARC) Xeroxa 1973. godine. Specijalizirao se za razvoj korisničkog sučelja, odnosno kako da učini informatičke sustave lakšima za korištenje.

Upravo je tamo i razvio sustav izreži, kopiraj i zalijepi, koji je kroz godine svima nama uštedio milijune i milijune sati. Ovaj koncept naredbi danas nam je svima poznat i praktično je sastavni dio svakog uredskog alata. Kako se navodi, on je to rješenje razvio navodno na temelju onog što smo radili i sa papirom, kad bi fizički izrezali dijelove teksta i zalijepili ih na drugo mjesto. 

Njegovi bivši šefovi odali su mu počast navodeći kako je radio na mnogim drugim projektima, ali i kako je naš radni dan jednostavniji zahvaljujući njegovim idejama.

Xerox Parc je bio poznat po ranim grafičkim sučeljima i navigaciji mišem, što je fasciniralo i Jobsa koji ga je oteo Xeroxu. Tesler je potom radio 17 godina za Apple, ali i kasnije za Amazon i Yahoo. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message