Obavijesti

Tech

Komentari 2

Telekomi očekuju smanjenje nameta i nastavljaju investicije

Telekomi očekuju smanjenje nameta i nastavljaju investicije
1

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, ove su godine ostvarili snažne poslovne rezultate.

VIDEO

Sva tri telekoma iduće planiraju nastavak investicija, inovacija i poticanja digitalnih kapaciteta, a očekuju smanjenje nameta, poručuju predsjednici uprava tih kompanija.

Za HT 2017. je, po riječima predsjednika Uprave HT-a Davora Tomaškovića, donijela rast svih ključnih poslovnih pokazatelja treću godinu zaredom, te veliki regionalni iskorak akvizicijom Crnogorskog Telekoma, što je važno i za budućnost, jer HT time dobiva priliku za izvoz znanja i dobre prakse iz Hrvatske, ali i druge domaće inovativne tvrtke pristupom regionalnom tržištu.

HT nastavlja investirati, upozorava na odljev stručnjaka

Tomašković je istaknuo i važnost stabilnosti poslovanja HT-a za kontinuirani porast investicija, po kojima je, kako kaže, već nekoliko godina najveći privatni investitor u Hrvatskoj. Navodi da je HT u četiri godine u komunikacijsku infrastrukturu i tehnologiju investirao više od šest milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Samo u prvih devet mjeseci 2017. povećali smo investicije za 178 milijuna kuna ili za 18 posto u odnosu na isto razdoblje 2016., što je izravan poticaj gospodarskom rastu Hrvatske i otvaranju novih radnih mjesta, naglašava Tomašković.

Ulaže se u poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga, povećanje brzina preuzimanja, bolji pristup mreži i tehnologiju koja je spremna zadovoljiti ogroman rast potražnje za širokopojasnim internetom, čija je što veća dostupnost važna za cjelokupno gospodarstvo, ali i za smanjivanje razlika između ruralnih i gradskih područja

U fiksnom segmentu HT za gotovo 60 posto kućanstava u Hrvatskoj omogućuje brzine iznad 30 Mbit/s, dok njih 25 posto već imaju brzine preko 100 Mbit/s, čime će, kako kaže, HT sam ostvariti 70 posto ciljeva iz EU Digitalne agende 2020 za Hrvatsku.

- Nadamo se da će Vlada nastaviti sa smanjenjem nameta, kako bi nastavili još više ulagati u budućnosti, a ulaganja bi i imala veće rezultate s manje nameta na investicije. U Hrvatskoj danas plaćamo neke namete na investicije u telekomunikacijsku infrastrukturu koji ne postoje nigdje u Europi, poručio je Tomašković.

Najavljuje da će HT nastaviti razvijati infrastrukturu, proizvode i usluge kojima Hrvatsku priprema za promjene koje dolaze, poput pametnih gradova, odnosno rješenja za pametne autobusne stanice, rasvjetu, parking i drugo.

Smatra da takva rješenja osiguravaju Hrvatskoj poziciju u globalnoj digitalnoj ekonomiji, za što uz kvalitetnu infrastrukturu trebaju i pametni ljudi, pa HT zato ulaže i u stipendije mladih, s naglaskom na STEM vještine.

- Na žalost, suočeni smo s pojačanim odljevom visokoobrazovanih stručnjaka zbog nedovoljno visokih primanja i usprkos visokim bruto plaćama, što je posljedica visokog poreznog opterećenja na dohodak. Jedno od rješenja moglo bi biti uvođenje 'flat tax-a' na dohodak kako bi upravo ovaj segment stručnjaka imao bolja primanja i ostao u zemlji, kaže Tomašković.

Važno je, poručuje, i podići novu generaciju mladih stručnjaka za rad na tehnološkim projektima, jer jačanje ICT sektora podupire razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Vipnet jača fiksni, B2B i ICT segment

Ocjenjujući 2017. iznimnom godinom za Vipnet, predsjednik njegove Uprave Jiri Dvorjančansky ističe da su kontinuiranim investicijama u najnapredniju infrastrukturu u mobilnom i fiksnom segmentu te preuzimanjem Metroneta zadržali 'titulu' najbrže rastućeg konvergentnog operatora.

- Nastavljamo s investicijama u širenje 4G+/LTE i optičke mreže i 2018. koja će biti godina inovacija i poticanja digitalnih kapaciteta, a jačat ćemo i fiksni segment, planirajući za 1,2 milijuna kućanstava u Hrvatskoj dostupnost novih tehnologija. S obzirom da smo s akvizicijom Metroneta postali i relevantni takmac u B2B segmentu, u 2018. planiramo i širenje ICT ponude kombiniranjem digitalnog portfelja i partnerstva s lokalnim tvrtkama te usmjeravanjem na niz industrija s naprednim rješenjima, najavljuje Dvorjančansky.

Tele2 Hrvatska: Treba smanjiti parafiskalne namete

I predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić za 2018. najavljuje nastavak rasta temeljen na širenju baze korisnika te investicije u širenje portfelja i kvalitete usluga, kao i aktivnosti u promicanju i poticanju digitalizacije gospodarstva, u čemu vidi dobru priliku za rast i razvoj, a što su već počeli i u 2017. u suradnji sa HOK-om pokretanjem edukacijske platforme Biznis akademije za obrtnike i poduzetnike na temu digitalizacije u poslovanju.

Za telekomunikacije u 2017. Pavlinić izdvaja, kako kaže, dva bitna događaja koja su obilježila godinu - ukidanje roaminga, koji će, po njemu, uvelike utjecati na mogućnost monetizacije investicija u mrežu mobilnih operatera u Hrvatskoj, i završetak konsolidacije na tržištu fiksne telefonije koji je rezultirao formiranjem dva bloka, pri čemu onaj kojeg tvori HT grupa ima nemjerljivo veći udio na tržištu od Vipnet grupe.

- U okolnostima velikog porasta mobilnog podatkovnog prometa investicije u mrežu su nužne, a za to je, kao i za snažniji rast sveukupnog gospodarstva, važno nastaviti sa smanjenjem tereta parafiskalnih nameta, osigurati stabilni zakonodavno-regulatorni okvir te ujednačiti prakse i postupanje između različitih institucija države, prije svega na relaciji središnja država i jedinice i tijela lokalne samouprave, poručuje Pavlinić.

Nužnim smatra i da u Hrvatskoj konačno krene u provedbu Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture s OiV-om kao nositeljem, za koji postoje i osigurana sredstva iz EU fondova i suglasnost Europske komisije, jer bi to, kako ocjenjuje, pridonijelo konkurentnosti, rastu i jačem razvoju i fiksnog i mobilnog telekomunikacijskog tržišta, pogotovo u kontekstu 5G.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle