Obavijesti

Tech

Komentari 5

TikTok u pandemiji vlasnicima donio duplo veću dobit i prihode

TikTok u  pandemiji vlasnicima donio duplo veću dobit i prihode

Podaci o godišnjim rezultatima vremenski su se poklopili s pojačanim pritiskom regulatora na TikTok i druge kineske tehnološke divove

Dobit i prihod kineskog vlasnika TikToka udvostručeni su u 2020. godini, potvrđujući popularnost aplikacije u pandemiji koronavirusa.

Ukupni prihod Bytedancea poskočio je prošle godine 111 posto, na 34,3 milijarde dolara, citira BBC interni dopis uprave radnicima.

Bruto dobit također je udvostručena, na 19 milijardi dolara. Kompanija je zbog jednokratne računovodstvene prilagodbe zaključila godinu s neto gubitkom od 45 milijardi dolara, koji, kako navodi, nije povezan s njezinim poslovanjem.

TIK TOK ratovi Kine i Amerike...
TIK TOK ratovi Kine i Amerike...

Dopis je također pokazao da je ByteDance na kraju prošlogodišnjeg prosinca na svim platformama bilježio oko 1,9 milijardi aktivnih korisnika mjesečno.

Glasnogovornik ByteDancea potvrdio je rezultate za BBC.

Podaci o godišnjim rezultatima vremenski su se poklopili s pojačanim pritiskom regulatora na TikTok i druge kineske tehnološke divove, kako u inozemstvu tako i u matičnoj zemlji.

Reuters je u četvrtak izvijestio da će izvršna uredba koju je američki predsjednik Joe Biden potpisao ovog mjeseca prisiliti neke kineske aplikacije da poduzmu strože mjere zaštite privatnosti podataka kako bi nastavile poslovati u SAD-u.

Prihodi od oglašavanja TikTok-a temelje se na osobnim podacima korisnika i djece?
Prihodi od oglašavanja TikTok-a  temelje se na osobnim podacima korisnika i djece?

Kineske tvrtke našle su se pod povećalom zbog sumnji da podatke korisnika dostavljaju kineskoj vladi. TikTok opovrgava takve tvrdnje.

Biden je poništio uredbu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kojom je TikToku i WeChatu zabranjeno poslovanje u SAD-u, podsjeća BBC. Zabrana je osporena pred sudom i nije ni stupila na snagu.

Ministarstvo trgovine izvijestilo je da će umjesto toga ispitati aplikacije koje su kreirale i razvile tvrtke "pod jurisdikcijom inozemnih protivnika" SAD-a, poput Kine.

Direktorica Tik Toka: 'Ostajemo u SAD-u, odlazak bi bio udarac'
Direktorica Tik Toka: 'Ostajemo u SAD-u, odlazak bi bio udarac'

Kineski je pak regulator pozvao 13 internetskih platformi, uključujući ByteDance, da pri pružanju financijskih usluga poštuje postrožene odredbe o tržišnom natjecanju.

Cilj je spriječiti monopolističko ponašanje i "kaotično širenje kapitala", istaknuli su regulatori, prema navodima BBC-ja.