Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Tko će prati te prozore? Kina ima najveću zgradu na svijetu

Divovski centar dug je 500, širok 400 i visok 100 metara. U njemu se našlo mjesta za šoping centre, hotele, kina, ali i aquapark s divovskom umjetnom plažom

Profimedia
Foto: Profimedia
59 komentara

Kod najvećih građevina na svijetu obično se misli na najviše i Dubai je ovdje već neko vrijeme vlasnik najviše zgrade, no Kina sada tvrdi kako ima najveću zgradu na svijetu. 

New Century Global Center u gradu Chengduu dug je 500, širok 400 i visok 100 metara, a s čak 1,7 milijuna kvadratnih metara iskoristive površine toliko je velik da ga se skoro može nazvati gradom. 

Kako bi bilo jasnije kolike su to dimenzije, navodi se da se u nju mogu smjestiti tri Pentagona ili čak 20 zgrada opere u Sydneyju, piše Independent.  

Zgradu su počeli graditi 2010., a otvorena je 1. srpnja. Uz brojne urede i trgovačke centre, u ovom divu smješteno je i cijelo mediteransko selo, IMAX kino s 14 dvorana, klizalište te aquapark s umjetnom plažom od 5000 kvadrata. Kako bi oceanski dojam bio potpuniji tu je ekran dug 150 i visok 40 metara na kojem će se prikazivati izlazak i zalazak sunca. Naravno, tu je i nekoliko hotela. 

Uz divovski centar izgrađena je i nova linija podzemne željeznice, a u blizini će biti i nova zračna luka koja će se izgraditi do 2020. godine. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message