Tech

Komentari 52

Otkrili odakle stižu tajanstveni signali, ali tko ih proizvodi?

Otkrili odakle stižu tajanstveni signali, ali tko ih proizvodi?

Astronomi su otkrili izvor novog ponavljajućeg misterioznog signala iz dubokog svemira. Puno je bliži od starijeg, ali još ne znaju što ih proizvodi

Astronomi su lani detektirali zapanjujuće radijske signale iz dubokog svemira, a sada su otkrili da jedan od tih signala koji se ponavljaju dolazi iz spiralne galaksije, vrlo slične našoj koja se nalazi jako blizu.

Iako se nalazi 500 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, astronomi su otkrili i da signali dolaze iz dijela galaksije u obliku slova V bogatog novim zvijezdama. 

No, i dalje je nepoznato što točno proizvodi te signale.

Brzi radijski proboji (FRB) su radioimpulsi nabijeni snažnom energijom i traju vrlo kratko - nekoliko milisekunda. Individualni jednom emitiraju signal i ne ponavljaju se, a ponavljajući signali nekoliko puta emitiraju svoje radiovalove, prenosi CNN.

Astronomi su kroz godine otkrili izvor brojnih individualnih signala, ali ovaj ponavljajući radijski proboj ima potpuno drugačiji izvor od signala iz prošle godine, što dodatno produbljuje misterij oko ovih signala. Ukupno su dosad otkrili 10 ponavljajućih signala, a ovo je tek drugi kojem znaju izvor.

Izvor novih signala (FRB 180916) otkrili su pomoću osam teleskopa sa Zemlje, a iako ovo zvuči kao ogromna udaljenost, ti su signali sedam puta bliže od drugog ponavljajućeg signala i više od 10 puta bliži od ostalih FRB-ova koje su otkrili.

- Ovaj FRB je među najbližima koje smo otkrili i spekulirali smo čak i da bi to mogao biti neki objekt na rubu naše galaksije - rekao je Mohit Bhardwaj, koautor studije sa Sveučilišta McGill. Dodaje da su dodatna promatranja otkrila da se radi o objektu iz obližnje galaksije. Studiju su objavili u ponedjeljak u časopisu Nature

Dok su za signal iz 2017. uočili i stalni izvor koji bi mogao biti maglica ili obližnja crna rupa, kod novog signala toga nema te moraju otkriti koji bi izvor energije mogao biti dovoljno jak.