Obavijesti

Tech

Komentari 17

Tko traži jeftinije gorivo na putu s mora, imat će za dvije kave

Tko traži jeftinije gorivo na putu s mora, imat će za dvije kave

Naftne tvrtke mogu određivati drukčiju cijenu na svakoj svojoj postaji. Cijena goriva po litri razlikuje se do 66 lipa, a uštede smo izračunali prema cijeni najjeftinijeg eurosupera u polazištu ili u blizini

VIDEO

Na autocestama su u pravilu više cijene goriva nego na drugim prometnicama, pa se isplati napuniti spremnik vozila prije naplatnih kućica.  

Usporedili smo trošak goriva na pet zamišljenih ruta za povratak s godišnjeg odmora s automobilom s benzinskim motorom. Najdulja je ona od Iloka do Cavtata, to je, ako se vozi samo kroz Hrvatsku, 964 kilometra. S automobilom koji uz umjerenu vožnju troši u prosjeku sedam litara eurosupera 95 na 100 kilometara, cijena goriva bit će malo viša od 600 kuna. Ako se ide kroz BiH, što stanovnici istočnih dijelova Hrvatske u pravilu rade, trošak je manji, 305 kuna, čak i ako se izbjegne točenje goriva u BiH, gdje je gorivo jeftinije. Na ostalim zamišljenim rutama vozi se kroz Hrvatsku. Cijene goriva tražili smo na stranici mzoe-gor.hr, koja ima i aplikaciju za mobitele. Krećemo li na put iz Cavtata, prva benzinska postaja je u Kuparima, a na stranici za usporedbe goriva nema cijene za obični, jeftiniji eurosuper 95, nego skuplji Class. Kako biste kupili onaj najjeftiniji, trebate se odvesti do benzinske u Komolcu, dvadesetak kilometara od Cavtata. 

Opet rastu cijene goriva: Za 4 kune poskupjet će tank benzina
Opet rastu cijene goriva: Za 4 kune poskupjet će tank benzina

Proučiti prije puta

U Komolcu litra eurosupera 95 stoji 8,97 kuna. Uz prosječnu potrošnju od sedam litara do Iloka, vozimo li kroz Hrvatsku, trebalo bi 67,5 litara i stajao bi 605,50 kuna. No treba imati veći rezervoar od prosječnog ili će se morati dopuniti na autocesti, gdje litra eurosupera stoji i 9,52 kune. Kupimo li sve gorivo za vožnju do Iloka po najjeftinijoj cijeni umjesto na autocesti, uštedjeti možemo i do 37,13 kuna. 

Izračunali smo koliko bismo goriva trebali uz prosječnu potrošnju. No ako je automobil natovaren, ima upaljenu klimu, ili netko voli jače pritisnuti gas, potrošnja može biti i puno veća. Osim toga, s planirane rute nas može skrenuti policija zbog prometne nesreće na nekoj dionici, pa se na put nikad ne smije krenuti ako spremnik nije dovoljno napunjen. 

Osim što je gorivo uvijek skuplje na autocesti, razlika u cijeni ima i u gradu, ne samo na postajama različitih tvrtki nego se mogu razlikovati i kod iste, ovisno o poziciji. Tako se u Splitu na prosječnom spremniku od 50 litara pri kupnji eurosupera 95 mogu uštedjeti 22 kune, za dvije kave s mlijekom.

U gradu ima razlike

U Zagrebu eurosupera 95 po 8,86 kuna ima na nekoliko mjesta, a na više njih skuplji je samo lipu, no može biti i po 8,99 kuna, pa bi za 50 litara trebalo platiti 6,50 kuna više. Onima koji toče manje razlika je zanemariva. No isplatilo bi se voziti do udaljenije, a jeftinije benzinske onima koji planiraju napuniti do vrha veći spremnik. 

Mnogi u svoje automobile, pogotovo one starije, toče jeftinije vrste goriva. No na nekim mjestima ga ne prodaju nego nude samo goriva s aditivima, koja su skuplja, a preporučuju ih za novije i skuplje automobile. U tražilici goriva na nekim postajama tako nema cijene za jeftiniji, eurosuper 95, nego samo za skuplju vrstu, Class.

Pogubno za okoliš: U Rusiji iscurila velika količina goriva
Pogubno za okoliš: U Rusiji iscurila velika količina goriva

Popusti uz kartice

Na benzinskima često nema ni najjeftinije vrste dizela, a žele li baš njega natočiti u vozilo, moraju se raspitati ima li ga na postaji koja im je uz put ili ondje prodaju samo skuplje varijante. 

Osim prateći cijene goriva po pojedinim benzinskim postajama, bilo na računalu ili aplikaciji, na gorivu se može uštedjeti uz popuste kartica vjernosti ili kartica njihovih partnera. Uz karticu članstva u Hrvatskom autoklubu može se dobiti popust od 15 lipa po litri za sve vrste goriva i autoplina na benzinskim postajama Tifona i Croduxa. Na Croduxu 15 lipa popusta po litri mogu dobiti i oni koji imaju karticu Pevex kluba. Uz karticu Dobra prilika Croatia osiguranja popust na Croduxu je 30 lipa po litri goriva, no najviše se u jednoj godini može iskoristiti do 400 kuna popusta. I članovi ORYX Asistencije imaju popust na Croduxu, osam lipa po litri goriva ili autoplina. 

Split→Zagreb - ušteda do 16 kuna
Pula→Osijek - ušteda do 21 kunu
Umag→Ploče - ušteda do 19 kuna
Vir→Krapina - ušteda do 13 kuna
Cavtat→Ilok - kroz RH - do 37 kn
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.