Tech

Komentari 8

Tolika je nestašica čipova da u Hondi očekuju i pad prodaje

Tolika je nestašica čipova da u Hondi očekuju i pad prodaje

U siječnju je Honda najavila prisilno zaustavljanje svoje tvornice u Suzuki na zapadu Japana zbog nedostatka poluvodiča. Nestašica je posljedica oporavka globalne potražnje za automobilima

Japanski proizvođač automobila Honda smanjio je prognozu prodaje zbog globalne nestašice poluvodiča potrebnih za izradu elektroničkih sklopova, navedeno je u izvješću tvrtke objavljenom u utorak.

Prognoza prodaje za fiskalnu 2020. godinu koja završava 31. ožujka 2021., smanjena je za 100 tisuća, na 4,5 milijuna automobila.

Tvrtka je istodobno poboljšala svoju prognozu dobiti s 390 milijardi jena (oko 3,7 milijardi dolara) na 465 milijardi (oko 4,4 milijarde dolara). Rast dobiti očekuje se unatoč padu prodaje, kao rezultat "optimizacije troškova".

U siječnju je Honda najavila prisilno zaustavljanje svoje tvornice u Suzuki na zapadu Japana zbog nedostatka poluvodiča. Kako je izvijestila novinska agencija Kyodo, nestašica je posljedica oporavka globalne potražnje za automobilima i povećanja upotrebe osobnih računala i igraćih konzola za koje su potrebni poluvodiči.

Ranije su, zbog nedostatka poluvodiča, japanski proizvođači automobila Subaru i Toyota počeli smanjivati ​​proizvodnju u svojim pogonima u Sjedinjenim Državama.