Tech

Komentari 0

Nema više suludih pitanja na razgovoru za posao u Googleu

Nema više suludih pitanja na razgovoru za posao u Googleu

Ozloglašeni proces selekcije koji je učinio Google prestižnom kompanijom već neko vrijeme nije na snazi, no nije isključeno da im se nekad neće 'zalomiti'

„Koliko golf loptica stane u Boeing 747?“, „Procijeni koliko je benzinskih na području Manhattana“ i slična matematičko-statistička trik-pitanja za kojima je Google godinama posezao na razgovorima za posao misleći da tako privlači i regrutira 'elitu', službeno su stvar prošlosti, potvrdio je Laszlo Bock, direktor ljudskih resursa u Googleu koji upravo promovira svoju knjigu Work Rules!

Iako je to nekoliko puta već u svojim obraćanjima javnosti objasnio, čini se da je praksa pokazala drugačije te su i do Laszla stigle glasine da unutar tvrtke postoje specijalisti koji i dalje vole zapapriti proces mentalnim trikovima. Prema Bockovim riječima, takvima šalju opomene da ne trate svoje i kandidatovo vrijeme na nešto što je potvrđeno kao beskoristan faktor prilikom selekcije. 

Umjesto toga Bock je, kako otkriva u svojoj knjizi, naložio praktičnija, bihevioralna pitanja usmjerena na realne situacije u kojima su se kandidati našli. 

„Možeš trenirati mozak koliko želiš, ali u konačnici na površinu će izbiti kvaliteta tvojeg razmišljanja i kvaliteta vođenja.“, zaključuje Bock.