Obavijesti

Tech

Komentari 1

U zatvorenim prostorima provodimo 92% vremena

U zatvorenim prostorima provodimo 92% vremena
5

Održana prva međunarodna konferencija u Hrvatskoj koja se bavi pitanjem stvaranja zdravijeg i kvalitetnijeg radnog i životnog prostora

„U zgradama provodimo više od 92% našeg životnog ciklusa, ali ih često gradimo i upravljamo njima ne uzimajući u obzir što one znače za krajnjeg korisnika. Najgore što se može dogoditi jest da živimo i radimo u zgradama koje nas čine bolesnima (sindrom bolesnih zgrada)“ započeo je dr. Richard Teichmman, predstavnik Austrijskog savjeta za zelenu gradnju. 

Kako projektirati i graditi za dobrobit i okoliša i čovjeka te što je potrebno promijeniti da veći broj zgrada u Hrvatskoj i šire bude zeleno raspravljalo se na međunarodnoj konferenciji Health & Wellbeing, održanoj 24. studenog 2015. u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Iako su teme o zelenoj gradnji i održivim zgradama sve prisutnije, činjenica je da su svega 3 zgrade certificirane prema standardima zelene gradnje, a nekoliko ih je u postupku certifikacije. Razlog je nejasna definicija zelene zgrade i svih performansi i prednosti koje ista mora sadržavati da bi kroz sustav kontrole zelenih parametara bila dobro ocijenjena. 

„S materijalima i tehnologijama koje danas poznajemo možemo graditi i renovirati zgrade s malim utjecajem na okoliš, smanjenom potrošnjom energije, a u isto vrijeme ugodnom unutarnjom klimom pri čemu su optimalna količina dnevne svjetlosti i svježeg zraka glavni čimbenici zdravlja njezinih korisnika“  istaknula je Jasna Jelinek, Velux Hrvatska. Primjere iz prakse dali su Zsombor Barta i  dr. Richard Teichmman, predstavnici Mađarskog i Austrijskog savjeta za zelenu gradnju, te je James Drinkwater, viši savjetnik u  Svjetskom savjetu za zelenu gradnju koji je dao motivacijski govor. Na temu lokalnog pristupa govorio je Zlatko Bačelić Medić, iz tvrtke iC artprojekt, koji je objasnio postupak energetske obnove škole i vrtića na otoku Hvaru. Vojko Golmajer (Velux Hrvatska), Vedrana Likan (Colliers International), Irena Križ Šelendić (Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH), Richard Teichmann (Meridian 16) i Mirjana Turkalj (Dječja bolnica Srebrnjak) bili su sudionici Okruglog stola konferencije koji su pokrenuli raspravu među 120 uzvanika.

„Imamo znanje i tehnologiju za izgradnju zdravih zgrada – živimo u zlatnom dobu održivosti gdje je sve moguće“ zaključio je dr. Richard Teichmman.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?
KORISNO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?

Požar osim ljudskih žrtava i neposredne materijalne štete predstavlja i veliku opasnost za okoliš. Da drvene kuće bolje podnose požar od klasičnih kuća zidanih opekom mnogima zvuči kontradiktorno.

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna
ZAŠTITA IMOVINE

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna

Posjedovanje vlastitog doma za mnoge je iznimno važna stavka u životu, što potvrđuje i podatak da je čak 92 posto nekretnina u Hrvatskoj u privatnom vlasništvu
Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću
USELJENJE

Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću

Za cijenu stana u Zagrebu u samo 4 mjeseca izgradili su kuću samo 25 minuta od centra Zagreba. Pročitajte o gradnji niskoenergetske montažne kuće – od ideje do useljenja u 10 koraka