Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

U zatvorenim prostorima provodimo 92% vremena

Održana prva međunarodna konferencija u Hrvatskoj koja se bavi pitanjem stvaranja zdravijeg i kvalitetnijeg radnog i životnog prostora

Petar Santini
Foto: Petar Santini
1 komentara

„U zgradama provodimo više od 92% našeg životnog ciklusa, ali ih često gradimo i upravljamo njima ne uzimajući u obzir što one znače za krajnjeg korisnika. Najgore što se može dogoditi jest da živimo i radimo u zgradama koje nas čine bolesnima (sindrom bolesnih zgrada)“ započeo je dr. Richard Teichmman, predstavnik Austrijskog savjeta za zelenu gradnju. 

Kako projektirati i graditi za dobrobit i okoliša i čovjeka te što je potrebno promijeniti da veći broj zgrada u Hrvatskoj i šire bude zeleno raspravljalo se na međunarodnoj konferenciji Health & Wellbeing, održanoj 24. studenog 2015. u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Iako su teme o zelenoj gradnji i održivim zgradama sve prisutnije, činjenica je da su svega 3 zgrade certificirane prema standardima zelene gradnje, a nekoliko ih je u postupku certifikacije. Razlog je nejasna definicija zelene zgrade i svih performansi i prednosti koje ista mora sadržavati da bi kroz sustav kontrole zelenih parametara bila dobro ocijenjena. 

„S materijalima i tehnologijama koje danas poznajemo možemo graditi i renovirati zgrade s malim utjecajem na okoliš, smanjenom potrošnjom energije, a u isto vrijeme ugodnom unutarnjom klimom pri čemu su optimalna količina dnevne svjetlosti i svježeg zraka glavni čimbenici zdravlja njezinih korisnika“  istaknula je Jasna Jelinek, Velux Hrvatska. Primjere iz prakse dali su Zsombor Barta i  dr. Richard Teichmman, predstavnici Mađarskog i Austrijskog savjeta za zelenu gradnju, te je James Drinkwater, viši savjetnik u  Svjetskom savjetu za zelenu gradnju koji je dao motivacijski govor. Na temu lokalnog pristupa govorio je Zlatko Bačelić Medić, iz tvrtke iC artprojekt, koji je objasnio postupak energetske obnove škole i vrtića na otoku Hvaru. Vojko Golmajer (Velux Hrvatska), Vedrana Likan (Colliers International), Irena Križ Šelendić (Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH), Richard Teichmann (Meridian 16) i Mirjana Turkalj (Dječja bolnica Srebrnjak) bili su sudionici Okruglog stola konferencije koji su pokrenuli raspravu među 120 uzvanika.

„Imamo znanje i tehnologiju za izgradnju zdravih zgrada – živimo u zlatnom dobu održivosti gdje je sve moguće“ zaključio je dr. Richard Teichmman.

Tema: Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž

Možda vas zanima i ovo:
Message