Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Uginuo je Sudan: Cijela vrsta ostala je samo na dvije ženke

Sudan je imao 45 godina, što je otprilike 90 u ljudskim godinama. Uginuo je zbog zdravstvenih komplikacija povezanih s godinama, a sve nade u spas vrste leže u umjetnoj oplodnji

FILE PHOTO: The last surviving male northern white rhino named 'Sudan' is seen at the Ol Pejeta Conservancy in Laikipia
Foto: THOMAS MUKOYA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
59 komentara

Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, uginuo je u ponedjeljak nakon što se mjesecima borio sa zdravstvenim komplikacijama zbog starosti. Imao je 45 godina. 

REUTERS/PIXSELL PRED IZUMIRANJEM Ostala samo tri: Uginula ženka sjevernog bijelog nosoroga

Njegovi skrbnici iz Kenije objavili su ga kako su ga morali uspavati nakon što mu se značajno pogoršalo stanje. Zbog degenerativnih promjena u mišićima i kostima te rana na koži Sudan više nije mogao ni stajati. 

FILE PHOTO: Members of the Maasai Cricket Warriors pose for a photograph with the last surviving male northern white rhino in Laikipia | Autor: THOMAS MUKOYA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: THOMAS MUKOYA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Od cijele podvrste ovih nosoroga ostale su sada samo dvije ženke, njegova kći Najin i unuka Fatu, a nada da će vrsta preživjeti leži na razvoju tehnika za umjetnu oplodnju. 

REUTERS/PXL MODERNA LJUBAV Posljednji mužjak na svijetu traži ženku, i to preko Tindera

Ranije su propali napori da će Sudan biti taj koji će osigurati opstanak vrste, a lani je Sudanu napravljen i profil na Tinderu, aplikaciji za upoznavanje. No, razlog nije bio da mu se nađe partnerica, već da se na taj način financira prikupljanje sredstava za umjetnu oplodnju. To je bio jedan od ambicioznih projekata da se spasi vrsta čiji je broj srezan zbog krivolova. 

Wardens assist the last surviving male northern white rhino named 'Sudan' as it grazes at the Ol Pejeta Conservancy in Laikipia national park, Kenya | Autor: THOMAS MUKOYA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: THOMAS MUKOYA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Znanstvenici su sačuvali Sudanov genetski materijal, kako bi mogli naprednim tehnikama oploditi jajne stanice preostalih ženki. Sudan je bio posljednji pripadnik svoje vrste koji se rodio u divljini i to u Sudanu. Iz češkog zoološkog vrta u Keniju su ga prebacili 2009. godine zajedno s tada tri ženke te je bio pod stalnom naoružanom stražom.

Južni bijeli nosorozi i druge vrste nosoroga također su pod velikom prijetnjom krivolovaca kojih ih ubijaju zbog rogova i ogromnog ilegalnog tržišta u Aziji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message