Obavijesti

Tech

Komentari 9

Uskoro prvi test: Indijci žele u svemir u vlastitom shuttleu

Uskoro prvi test: Indijci žele u svemir u vlastitom shuttleu
1

Indija razvija vlastitu letjelicu koja će moći u svemir prevoziti astronaute, a ovog mjeseca planiraju testirati umanjenu verziju kako bi testirali sustave. Razvoj će trajati još 10-15 godina

VIDEO

Uspjesi privatnih kompanija, ali i istraživanja novih svemirskih sila čine našu budućnost u svemiru sve realnijom. Indija je prije dvije godine postala prva azijska zemlja s letjelicom u orbiti Marsa, a ovog mjeseca testirat će i vlastiti shuttle. 

Iako će u testiranju koristiti model koji je šest puta manji od stvarne verzije, ovo će biti ogroman korak u razvoju letjelice koja će više puta moći u svemir i to s raketom od lansiranju u dva stupnja. Sustav lansiranja koji Indija razvija mogao bi cijene svemirskih misija smanjiti za 10 puta. 

NASA je između 1972. i 2011. imala pet letjelica koje su u svemir letjele 135 puta, a sada na razvoju vlastite letjelice radi Europska svemirska agencija, dok Elon Musk i njegov SpaceX razvijaju raketu koja se može više puta lansirati u orbitu i dosad su već tri puta uspješno spustili rakete. 

Indijci će za ovaj test koristiti letjelicu koja podsjeća na shuttle, a bit će velika poput terenca. Nju će lansirati na visinu od 70 kilometara i potom će pratiti povratak prema zemlji, no letjelica neće sletjeti na pravu pistu već na virtualnu u Bengalskom zaljevu. Naime, model nema podvozje, a Indija nema pistu dulju od 5 kilometara kako bi ovakva letjelica mogla sletjeti. 


Za razvoj letjelice u punoj veličini koja će moći prevoziti posadu trebat će im još 10 do 15 godina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

SAD udara na  Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova
QUALCOMM I INTEL ŠUTE

SAD udara na Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova

Glasnogovornik Intela odbio je komentirati, Qualcomm nije odgovorio na upit da komentira povlačenje dozvola, a Huawei nije odmah odgovorio.

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'
KOMISIJA POKRENULA ISTRAGU

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti da i dalje stvaraju dodanu vrijednost u matičnoj zemlji i da obrane poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Volker Wissing
Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno
ODLIČNI REZULTATI

Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno

Uberov prihod porastao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 15 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 10,13 milijardi dolara.