Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Uzet će uzorke 150.000 ljudi: Estonci grade veliku DNK bazu

Kako bi poboljšali prevenciju kroničnih bolesti, Estonci će napraviti DNK kartu 10 posto stanovništva. Podaci se mogu dati dobrovoljno, ali se ne smiju provjeravati obiteljske veze iz genetskih podataka

DNA
Foto: Pixabay
2 komentara

Estonija, baltička zemlja koja prednjači kada su posrijedi tehnološke inovacije, radi na formiranju baze podataka s genetskim podacima više od 150.000 svojih građana ili više od 10 posto stanovnika s ciljem poboljšanja prevencije kroničnih bolesti. 

Znanstvenici iz Državnoga centra za genomiku (znanost koja izučava strukturu i organizaciju genoma) kane registrirati gene 11,7 posto od 1,3 milijuna stanovnika Estonije. 

Projekt su pokrenuli ove godine, a državu stoji oko pet milijuna eura. Projektom će se obilježiti stogodišnjica postojanja zemlje. 

Ambiciozan plan omogućit će i uspostavljanje genetskih karata s osobnim analizama genotipa za 100.000 dobrovoljaca. 

"Što više genetskih podataka prikupimo, bit ćemo precizniji u daljnjim istraživanjima te ćemo brže otkriti genetske varijacije povezane s bolestima", rekla je glasnogovornica Centra Annely Allik za AFP. 

U ovoj bazi podataka nalazit će se i podaci više od 52.000 Estonaca prikupljenih nakon otvaranja centra 2001. Dobrovoljci svoje uzorke DNK mogu ostaviti u bolnicama ili privatnim laboratorijima Synlab, koji je partner projekta. 

Laboratorij je postavio šatore i na mjestima sportskih događaja gdje će također prikupljati uzorke DNK. Dobrovoljcima je kazano da laboratorij nema pravo koristiti njihove genetske podatke kada je riječ o provjeravanju njihovih obiteljskih veza jer to ugrožava privatnost drugih osoba. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message