Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Velik kao zgrada: Asteroid će projuriti 'za dlaku' kraj Zemlje

Asteroid velik između 15 i 30 metara pet godina se skrivao u svemiru, a sada znamo da će promašiti Zemlju za 44.000 km. Da mu je Zemlja bila na putu, udar bi bio kao onaj iznad Čeljabinska

Foto: ESA - P.Carril

Asteroid koji je velik poput manje zgrade 12 listopada će promašiti Zemlju za samo 44.000 kilometra, a sada su ga astronomi prvi puta uočili nakon pet godina i to uz pomoć ESO teleskopa u Čileu. 

Asteroid 2012 TC4 velik je između 15 i 30 metara i ovaj bliski prolaz bit će velika prilika da astronomi nauče više o njemu, navodi Europska svemirska agencija. Naime, ova stijena bit će nam otprilike devet puta bliže od Mjeseca i u ovom bliskom prolazu žele otkriti više o njegovoj orbiti i sastavu. 

Kad su ga otkrili 2012. godine, asteroid je ostavio velik broj upitnika. Zbog velike orbite, astronomi su znali da ga neće moći pratiti pet godina i astronomi nisu bili potpuno sigurni koliko će nam se približiti. Ova udaljenost od 44.000 kilometra gotovo je na razini najudaljenijih satelita u orbiti.

Da mu je kojim slučajem Zemlja bila na putanji, asteroid bi prouzročio sličnu štetu kao i onaj koji je eksplodirao 2012. iznad Čeljabinska. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message