Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
139 komentara

Stižu velike promjene na Fejs: Znat ćete tko vas tajno želi...

Osim što će doći do drastičnih promjena u dizajnu, šef Facebooka uvjerava kako je plan kompanije privatnost i sigurnost korisnika staviti na prvo mjesto.

Foto: Reuters/Facebook
139 komentara

Na godišnjoj Facebookovoj konferenciji F8 Mark Zuckerberg najavio je velike promjene za tu društvenu mrežu, vjerojatno najveće dosad.

Najviše je odjeknula najava o promjeni dizajna pa logo Facebooka više neće biti kvadratnog oblika, nego kružnog, a po prvi puta se mijenja i boja. Mobilna aplikacija bit će pretežno bijela, dok prepoznatljiva plava odlazi u povijest.

Osim što će doći do drastičnih promjena u dizajnu, šef Facebooka uvjerava kako je plan kompanije privatnost i sigurnost korisnika staviti na prvo mjesto.

Facebook developer conference F8 | Autor: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL

- Budućnost je privatna. Znam da, blago rečeno, naša reputacija nije najjača kad je privatnost u pitanju, ali fokusirali smo se na pronalazak načina da zaštitimo privatnost korisnika - rekao je Zuckerberg.

 Ovo je sedam najvažnijih promjena Facebook-a u skoroj budućnosti:

1) Poruke koje ćemo slati putem Messengera bit će end-to-end enkriptirane što znači da Facebook više neće vidjeti njihov sadržaj. Platforma će biti potpuno povezana s WhatsAppom. Messenger će zauzimati manje mjesta na mobilnim telefonima, a stiže i desktop verzija aplikacije.

2) Instagram će uvesti i opciju 'privatnog brojača lajkova'. Posjetitelji profila tako neće vidjeli broj 'lajkova', dok bi vlasnik profila imao pristup tom podatku.

3) Bit će više "kratkotrajnih" načina dijeljenja sadržaja u porukama - što znači da neće biti trajnog zapisa o njima.

Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks about a new desktop app during his keynote at Facebook Inc's annual F8 developers conference in San Jose | Autor: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

4) Lakše slanje novca putem WhatsAppa koje se testira u Indiji uskoro će se proširiti i u ostatku svijeta.

5) U fokusu redizajna Facebooka bit će grupe, a prepoznatljiva plava boja gotovo da odlazi u povijest. Ona će biti zamijenjena bijelim izbornikom, a newsfeed će više biti fokusiran na grupe umjesto na vijesti.

6) Objave na Instagramu više neće morati počinjati s fotografijom ili videom. Sadržaj će se moći dijeliti koristeći se samo tekstom, stickerima (naljepnicama) ili crtežima.

Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks about privacy during his keynote at Facebook Inc's annual F8 developers conference in San Jose | Autor: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

7) Najavljena je i opcija 'Secret Crush', slična dosadašnjem Facebook Datingu koji je bio dostupan u samo nekim zemljama. 'Secret Crush' će funkcionirati poput aplikacije Tinder. Moći ćete označiti osobu koja vam se među vašim Facebook prijateljima sviđa i to će biti tajno, osim ako ta ista osoba ne označi da se i vi njoj sviđate. Tada će vas Facebook 'spojiti'.

Foto: Facebook/PIXSELL/Reuters

Najavljene promjene izazvale su brojne reakcije diljem svijeta: dok neki pozdravljaju nastojanja zaštite privatnosti korisnika, drugi poručuju kako će trebati puno više vremena da Facebook vrati narušeno povjerenje javnosti. Također, mnogi su razočarani promjenama na Instagramu navodeći kako se popularna platforma na ovaj način pretvara u Facebook.

Sve promjene će prvo biti vidljive na mobilnoj aplikaciji, dok će korisnici na računalima morati pričekati na promjene.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message