Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
72 komentara

Veliko otkriće: Mliječna staza nije ravna, zvijezde je savijaju

Znanstvenici su po prvi put točno mapirali našu galaksiju kako bi vidjeli njezin pravi oblik. Iako smo druge galaksije prilično detaljno izmjerili, izmjeriti našu je ogroman izazov, zbog njezine veličine

Foto: pexels
72 komentara

Znanstvenici su dugo vjerovali kako je naša galaksija Mliječna staza relativno ravna i stabilna, međutim novo šokantno otkriće pokazalo je kako se ona savija i iskrivljava prema svojim rubovima, prenosi The Independent. 

Naime, znanstvenici su po prvi put točno mapirali našu galaksiju kako bi vidjeli njezin pravi oblik. Iako smo druge galaksije prilično detaljno izmjerili, izmjeriti našu je ogroman izazov, a astronomi su pojasnili da je to kao da pokušavate odrediti oblik vlastite države dok stojite u dvorištu. 

NASA | Autor: NASA Foto: NASA

U novom istraživanju analizirali su 1339 zvijezda kako bi otkrili pravi oblik galaksije te uočili da se zvjezdani disk savija prema gore kako se približavamo rubovima. 

- Spiralne galaksije obično doživljavamo prilično plošnima, poput Andromede koju možemo vidjeti kroz teleskope - rekao je profesor Richard de Grijs, jedan od autora studije. 

Dalekom promatraču naša galaksija bi izgledala kao disk zvijezda koje orbitiraju oko gustog središta. No na rubovima je gravitacijski utjecaj slabiji i taj disk sličniji je slovu S. Novo istraživanje pokazuje da je za iskrivljeni oblik galaksije zaslužna i snažna rotacijska sila masivnog unutarnjeg diska.

Inače, astronomi su i ranije uočili galaksije sličnog oblika sa zakrivljenim krajevima, no dosad nismo znali da Mliječna staza pripada njima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message