Obavijesti

Tech

Komentari 12

Viši smo i zdraviji: Europljani narasli za 11 cm u 100 godina

Viši smo i zdraviji: Europljani  narasli za 11 cm u 100 godina
1

Znanstvenici su analizirali visinu muškaraca iz 15 zemalja, a za rast prosječne visine zaslužni su bolje zdravlje, uvjeti života, obrazovanje, ali i manje obitelji

VIDEO

Prosječni Europljanin narastao je za 11 centimetara između 1870-ih i 1980. godine, što je odraz golemog napretka u zdravlju, pokazuje nova studija koja je objavljena u ponedjeljak, piše Reuters.

Iako se to ne bi očekivalo, rast prosječne visine bio je ubrzan između dva rata i u razdoblju Velike gospodarske krize u prvoj polovici 20. stoljeća, usprkos siromaštvu, nestašicama hrane i ratu. 

Za rast Europljana vjerojatno je zaslužno i to što su obitelji postale manje, a ranije je otkriveno kako veličina obitelji ima veze i s rastom. Timothy Hatton sa Sveučilišta u Essexu kaže kako je rast ljudi ključni indikator poboljšanja prosječnog zdravstvenog stanja u populaciji. 

Prosječni muškarac iz druge polovice 19. stoljeća bio je visok 167 centimetara, da bi za stotinjak godina narastao na 178 centimetara. Znanstvenici su analizirali muškarce u ranim 20-im godinama iz 15 zemalja, a na muškarce su se usredotočili jer su opsežni podaci za žene iz takvog vremenskog raspona teško dostupni. Razlika je bilo i u zemljama, tako su Španjolci narasli za 12 centimetara, dok su Šveđani viši za 10 cm. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Evo kako umjetna inteligencija vidi čovjeka iz Like u nošnji...
NA KOGA VAS PODSJEĆA?

Evo kako umjetna inteligencija vidi čovjeka iz Like u nošnji...

Kustos povjesničar Ivan Kovač okupljene je proveo  kroz priču o tehnološkom napretku i čovjekovim težnjama novim civilizacijskim dosezima.

VIDEO Učenici iz Nove Gradiške napravili solarni 'Batmobile', lasersku harfu, rover za mine...
MLADI INOVATORI

VIDEO Učenici iz Nove Gradiške napravili solarni 'Batmobile', lasersku harfu, rover za mine...

Solarni automobil, jedan od prvih velikih projekata, napravljen je prije nekoliko godina. Nastavnici i učenici zajedno su ga nadograđivali dodajući signalizaciju, razglas, Bluetooth zvučnike...
Infobip otvorio ured u Osijeku
ZAPOSLILI 27 LJUDI

Infobip otvorio ured u Osijeku

U Infobipu smatraju da na osječkom području ima dosta kvalitetnih inženjerskih kadrova kojima se omogućava rad na svjetskim globalnim komunikacijskim projektima.