Tech

Komentari 1

Volkswagen kupio dio kineskog giganta koji proizvodi baterije

Volkswagen kupio dio kineskog giganta koji proizvodi baterije

VW će time prvi puta postati izravni vlasnik udjela u kineskom proizvođaču baterija a plan se vremenski poklopio i s njegovim nastojanjima da do 2025. godine poveća prodaju električnih automobila

Njemački proizvođač automobila Volkswagen namjerava kupiti 20 posto udjela u kineskom proizvođaču baterija Guoxuan High-techu, rekla su za Reuters dva izvora.

VW će time prvi puta postati izravni vlasnik udjela u kineskom proizvođaču baterija a plan se vremenski poklopio i s njegovim nastojanjima da do 2025. godine poveća prodaju električnih automobila u Kini na 1,5 milijuna godišnje, uključujući i hibridne modele.

Njemačka kompanija namjerava sljedećih tjedana kupitio udio u Guoxuanu putem zatvorene ponude ograničenom krugu ulagača, navode dva obaviještena izvora. S obzirom na Guoxuanovu tržišnu vrijednost od 2,8 milijardi dolara, 20-postotni udio vrijedi oko 560 milijuna dolara, izračunao je Reuters.

Pojedinosti sporazuma uglavnom su utanačene i dvije tvrtke čekaju nove kineske propise o zatvorenoj ponudi dionica ulagačima koji bi trebali osigurati fleksibilniji mehanizam utvrđivanja cijena i kraće razdoblje zabrane prodaje dionica za nove vlasnike, kazao je jedan od Reutersovih izvora.

Nakon kupnje udjela Volkswagen će postati drugi po veličini dioničar kineske kompanije, nakon Zhuhai Guoxuan Tradinga, kompanije koju kontrolira osnivač Li Zhen. Ona trenutno drži četvrtinu vlasničkog udjela u Guoxuan High-techu.udio

U Volkswagenu nisu željeli komentirati informaciju o kupnji udjela. Guoxuan i Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da je komentiraju.