Obavijesti

Tech

Komentari 1

Zagrebački Mindsmiths dobio 1,2 mil. eura za AI platformu

Zagrebački Mindsmiths dobio 1,2 mil. eura za AI platformu
4

Riječ je o tzv. seed ili ranoj investiciji, kojom se Mindsmithsu daje 'vjetar u leđa', jer je prepoznata kao tvrtka s potencijalom rasta i kao pionir u području autonomnih sustava podrške

VIDEO

Zagrebačka startup tvrtka Mindsmiths, koja se bavi umjetnom inteligencijom (AI), dobila je od domaćeg fonda Feelsgood investiciju od 1,2 milijuna eura za AI platformu koja omogućuje izgradnju autonomnih sustava, od čega se očekuje pozitivan društveni učinak, rečeno je u srijedu na konferenciji za medije te tvrtke.

Riječ je o tzv. seed ili ranoj investiciji, kojom se Mindsmithsu daje 'vjetar u leđa', jer je prepoznata kao tvrtka s potencijalom rasta i kao pionir u području autonomnih sustava podrške (Autonomous Support System-ASS).

Spajanjem na njihovu platformu, digitalni sustavi postaju autonomni te mogu samostalno donositi odluke i biti proaktivni u odnosu s korisnikom. Osnivač i direktor Mindsmithsa Mislav Malenica objasnio je da uz primjenu te tehnologiji organizacije mogu korisnicima ponuditi pametno rješenje u pravi trenutak, primjerice liječnici, banke, telekomi, škole i dr. za probleme koji su identificirali kod korisnika upravo uz autonomni sustav podrške baziran na Mindsmiths platformi.

S obzirom da se radi o tehnologiji umjetne inteligencije i strojnog učenja, što u svijetu izaziva određene kontroverze jer se može koristiti i u dobre i u loše svrhe, Malenica je naglasio da je u radu s time potrebna viša razina odgovornosti.

"U vrijeme kada imamo jako malo vremena za edukaciju o tome kako o određenom problemu donijeti pravu odluku i rješenje, suživot stroja i čovjeka može pomoći. Na našoj tehnologiji moguće je napraviti autonomne sustave za dodanu vrijednost i zato smo platformu odlučili otvoriti i drugima, da im bude kao alat, a za to nam je trebao kapital koji smo sada dobili od Feelsgooda", kazao je Malenica.

Smatra da se ta tehnologija može puno više koristiti, a važnim je istaknuo i da uz tehnologiju imaju i metodologiju kojom mogu pomoći da se ideje ostvare, pa time Mindsmiths može utjecati i na poboljšanje života ljudi.

"Na temelju ove investicije tvrtka će se dalje razvijati, a plan je da za 18 mjeseci dođemo na višu razinu i dokažemo da je naša platforma korisna. Uz to, osim na hrvatskom tržištu, na kojemu smo uspjeli, planiramo iskorak i na njemačko tržište, gdje imamo već par klijenata, te na američko, gdje imamo dobar 'networking'. Vjerujemo da ćemo krajem iduće godine vidjeti rezultate i da ćemo i dalje imati podršku Feelsgood fonda", dodao je Malenica.

Kazao je da je Mindsmith osnovao kao startup početkom 2019., te da je već u prvoj godini ostvario prihode, koje ove i iduće namjeravaju udvostručiti. "To je rezultat toga što smo odličan tim i s puno znanja, no fokus nam trenutno nije na prihodima nego da se naš proizvod nametne i da stvara vrijednost. Očekujemo da ćemo iduću godinu završiti s oko milijun eura prihoda, ali prije svega da ćemo ćemo identificirati put kroz koji bi brzo rasli", otkrio je Malenica, napominjući da trenutno u timu imaju 25 zaposlenika.

Članica investicijskog fonda rizičnog kapitala Feelsgood Renata Brkić kazala je da su u Mindsmiths investirali jer vjeruju u povrat kapitala, ali i da će ispuniti ciljeve održivog razvoja i stvaranja pozitivnih društvenih promjena, što je cilj svake investicije tog fonda.

"Mindsmisths nam se svidio i zato što tamo rade stručnjaci različitih profila, a ne samo inženjeri, jer u razvoju za bolje društvo zajedno moraju ići različite struke. Njihova je obveza da u sklopu poslovnog plana, osim financijskih pokazatelja, posvećeno rade i na društvenom i okolišnom učinku", kazala je Brkić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama