Tech

Komentari 1

Zaštita unutarnjih zidova od vlage i plijesni

Zaštita unutarnjih zidova od vlage i plijesni

Zidni paneli su bez neravnina i instalacijskih kanala. Žbukanje i gipsanje nije nužno radi pokrivanja neravnina, već iz higijenskih razloga

Niskoenergetska montažna kuća čiji napredak radova pratimo, sada je zatvorena i zaštićena od vanjskih utjecaja. Dok vanjski zidovi čekaju završni sloj fasade, unutarnji se pripremaju za završnu obradu. Kako su zidni paneli proizvedeni pod kontroliranim tvorničkim uvjetima i bez osobitih neravnina ili instalacijskih kanala, potreba za popunjavanjem udubljenja gipsom ili žbukom nije potrebna. No svrha žbukanja nije samo u postizanju ugodnog estetskog dojma, već i zaštita zida od vlage i plijesni. Žbuka se može nanositi strojno i ručno. Danas se sve više primjenjuje strojno žbukanje. Mort se u miješalicama miješa i sistemom cijevi pod pritiskom nanosi na zid. Taj postupak je brži, ali je skuplji i zahtijeva posebnu opremu.

Nakon grubog žbukanja cijele prostorije, zidovi se suše oko 24 sata. Na kraju se za završni sloj spravlja tekuća mješavina koja služi za fino zaglađivanje površine. Najbolje vrijeme za završnu obradu zidova je proljeće ili jesen kada nisu visoke temperature jer prilikom visokih temperatura zraka žbuka često puca radi prenaglog sušenja odnosno isparavanja vlage. Pri niskim temperaturama postoji opasnost od smrzavanja. Dakle, ova zasad blaga zima, ide na ruku Leljakovima.  

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.