Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
49 komentara

Zbog zagađenog zraka u Kini svakog dana umire 4000 ljudi

Bolesti srca i pluća povezane sa zagađenjem zraka u Kini godišnje usmrte oko 1,6 milijuna ljudi pokazuje studija u kojoj su korišteni podaci o kvaliteti zraka u Kini

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
49 komentara

Nova studija pokazala je da zbog pretjerano zagađenog zraka u Kini svakog dana umire oko 4000 ljudi, odnosno zagađenje je odgovorno za 1 od 6 preranih smrti u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, prenosi NBC.

Fizičari sa Sveučilišta Berkeley izračunali su kako godišnje oko 1,6 milijuna Kineza umire zbog iznimno zagađenog zraka. Studija odgovornost stavlja na štetne emisije iz elektrana na ugljen koje se koriste za proizvodnju električne energije i grijanje. 

Studija koja će biti objavljena u časopisu PLOS ONE koristila je službene podatke mjerenja kvalitete zraka, a znanstvenici su potom u računalnim modelima izračunali brojeve smrtnih slučajeva za razne zagađivače. 

Autor studije Robert Rohde navodi da 38 posto Kineza živi u području s dugotrajnom kvalitetom zraka koju američka Agencija za zaštitu okoliša smatra nezdravom. Dodaje kako je najgori dio Kine jugozapadno od Pekinga. 

Sveučilište Berkeley

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message