Obavijesti

Tech

Komentari 13

Žele napraviti '3D printer' koji će u 20 sati izraditi cijelu kuću

Žele napraviti '3D printer' koji će u 20 sati izraditi cijelu kuću
2

Projektom bi gradnja kuća bila puno jeftinija i brža, a zbog stroja koji kuću zida sloj po sloj, dizajneri bi imali puno veće mogućnosti. Gradnja bi bila i puno sigurnija...

VIDEO

Tehnologija 3D ispisa u posljednje je vrijeme sve raširenija, no uglavnom se odnosi na izradu manjih stvari ili mehaničkih dijelova. Profesor sa sveučilišta Južna Kalifornija, međutim, to sve želi promijeniti te kaže da trebamo misliti u velikim mjerilima, a zato razvija sustav koji bi u manje od jednog dana mogao izraditi kuću. 

Projekt Contour Crafting u osnovi je veliki 3D printer koji se smješta iznad prostora gdje će doći kuća. Ono što bi radnici trebali napraviti su betonska ploča na kojoj će se graditi. Stroj potom zida od slojeva betona, a može polagati i instalacije. Gotova konstrukcija na kraju treba samo dobiti prozore i vrata. 

Moguće bi bilo i robotski obojiti zidove te dodati pločice na zidove i podove. 

Behrokh Khoshnevis kaže kako bi ovaj sustav omogućio jeftinu i brzu gradnju, s puno nižom cijenom rada i daleko manjim mogućnostima za ozljede radnika. Potencijal svoje ideje vidi u eliminiranju slumova ili u ponovnoj izgradnji nakon područja pogođenih prirodnim katastrofama. No, procesi izgradnje i dizajn mogu se prilagoditi većim i luksuznijim kućama. Ovakav način gradnje također otvara prostor i za puno maštovitije dizajnirane kuće, prenosi Core77.

U videu možete pogledati njegovu prezentaciju s TED konferencije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

SAD udara na  Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova
QUALCOMM I INTEL ŠUTE

SAD udara na Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova

Glasnogovornik Intela odbio je komentirati, Qualcomm nije odgovorio na upit da komentira povlačenje dozvola, a Huawei nije odmah odgovorio.

Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno
ODLIČNI REZULTATI

Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno

Uberov prihod porastao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 15 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 10,13 milijardi dolara.
Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'
KOMISIJA POKRENULA ISTRAGU

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti da i dalje stvaraju dodanu vrijednost u matičnoj zemlji i da obrane poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Volker Wissing