Obavijesti

Tech

Komentari 76

Želite kupiti novi televizor? Na ove oznake morat ćete paziti

Želite kupiti novi televizor? Na ove oznake morat ćete paziti
1

Od 1. srpnja sljedeće godine na starim televizorima preko običnih antena neće se moći gledati naši programi zbog prelaska na novi standard emitiranja - DVB T2

Tvrtka Odašiljači i veze u petak je počela emitirati televizijske programe novim digitalnim signalom DVB-T2 sa standardom kodiranja HEVC H.265.

Tu kvalitetniju sliku mogu gledati oni koji televizijski signal primaju s odašiljača na Sljemenu.

Do 15. studenoga televizijski signal visoke rezolucije trebalo bi primati 97 posto kućanstava u Hrvatskoj. Ali ne i oni sa starijim televizorima.

Stigao je HD signal: Ako imate stari TV morat ćete kupiti novi
Stigao je HD signal: Ako imate stari TV morat ćete kupiti novi

Radit će i 'kutije'

- Od 2017. svi televizori koje prodajemo mogu primati taj signal. No možda još negdje ima i starijih pa pri kupnji treba pripaziti ima li uređaj oznaku HEVC H.265 - upozoravaju u Pevecu.

Bolji televizori imali su tu oznaku već i prije šest-sedam godina.

Danas ima za manje od 1000 kuna televizora s ekranom od 80 centimetara koji podržavaju novi sustav. Oni stariji, koji ne podržavaju H.265 standard, moći će se gledati uz dodatni prijamnik, kutijicu koja se naziva Set Top Box i spaja se na televizor.

- Najjeftiniji prijamnik kod nas stoji 159 kuna. Ima i daljinski upravljač kojim se pali i mijenjaju programi. Za ostalo će se i dalje koristiti daljinski od televizora - dodali su u Pevecu.

I prije desetak godina, kad smo prelazili s analognog na digitalni signal, svi koji su imali stare televizore morali su kupiti dodatni prijamnik kako bi na njima i dalje mogli gledati program. Tad je država sufinancirala kupnju. Sad se o tome ne govori. Ti digitalni prijamnici, osim najnovijih modela, ne podržavaju signal na koji prelazimo pa će onima koji ih još koriste trebati novi. Oni koji imaju LCD televizor moći će uživati u boljoj slici ako prijamnik spoje HDMI kablom kojih ima za 15 kuna. No vlasnici starih uređaja u obliku kutije tako si sliku neće moći “popraviti”.

I pri kupnji dodatnog digitalnog prijamnika, odnosno Set Top Boxova treba paziti da može primati novi signal.

Započeo prijelaz: DVB-T2 nosi HD sliku, ali i dodatni trošak
Započeo prijelaz: DVB-T2 nosi HD sliku, ali i dodatni trošak

Prilagodba nije hitna

Do 30. lipnja 2020. emitirat će se programi u starom i novom standardu, a 1. srpnja stari gase. Novi HD signal trebao bi se automatski pojaviti na televizoru, no možda će trebati ponovno instalirati programe. Bude li problema, treba tražiti pomoć servisa. Promjene se odnose na kućanstva koja signal primaju starim, običnim antenama. Onima koji programe gledaju preko teleoperatera, satelita ili kabelske mreže neće biti promjena.

S novim signalom će se moći gledati i treći i četvrti HRT-ov program te RTL2 i Doma TV u dijelovima Hrvatske u kojima se nisu vidjeli.

Pokretanje videa ...