Obavijesti

Tech

Komentari 22

Zemlja ima svoj 'otisak' i može pomoći da nađemo novi dom

Zemlja ima svoj 'otisak' i može pomoći da nađemo novi dom
1

Jedinstveni trag koji ima Zemlja mogao bi nam pomoći da bolje shvatimo što treba gledati dok tražimo život na drugim planetima

Jasni trag kojeg naš atmosfera našeg planeta ostavlja dok prolazi ispred Sunca mogao bi biti od velike pomoći u otkrivanju drugih planeta na koje bi se jednom mogli otisnuti kao ljudska vrsta. 

Naime, svaki put kad neki planet prođe ispred svoje zvijezde, gledano sa Zemlje, čestice u atmosferi tog planeta na različite načine utječu na svjetlost te zvijezde. Na taj način astronomi mogu otkriti i detalje o tim planetima te tražiti plinove poput kisika ili CO2 jer svaki na drugi način reagira sa svjetlom. Isto tako se mogu tražiti i znakovi metana ili drugih organskih spojeva koji mogu nastati samo ako ima života na površini.

Izračunali su da 'druga Zemlja' ima oceane, ali i uvjete za život
Izračunali su da 'druga  Zemlja' ima oceane, ali i uvjete za život

Astronomi sa Sveučilišta McGill sada su objavili znanstveni rad u kojem su analizirali podatke koje je u proteklih 15 godina prikupio kanadski satelit SCISAT. Glavna namjena tog satelita bila je da nam pomogne bolje shvatiti gubitak ozonskog sloja i godinama je satelit prikupljao podatke o svjetlosti koja je prolazila kroz našu atmosferu. Evelyn Macdonald i profesor Nicolas Cowan sada su po prvi put te podatke iskoristili kako bi analizirali kako izgleda tranzit Zemlje u infracrvenom spektru. 

Upravo taj jedinstveni trag koji ima Zemlja mogao bi nam pomoći da bolje shvatimo što treba gledati dok tražimo život na drugim planetima. A glavni adut za to trebao bi biti teleskop James Webb koji će naslijediti Hubble, prenosi MIT Technology Review.