Obavijesti

Tech

Komentari 3

Zemlja je svemircima svjetleća diskokugla i pravi light show

Zemlja je svemircima svjetleća diskokugla i pravi light show
1

Najintenzivnije svijetli Las Vegas, a nad Hrvatskom se svjetla tek naslućuju. Najsvjetlija područja su i najviše urbanizirana, no nisu nužno najgušće naseljena

VIDEO

Oči astronauta te kamere sa satelita i svemirskih postaja nisu okrenute samo prema zvijezdama nego i prema Zemlji, gdje noću snimaju fascinantan light show. Najsvjetlija područja na Zemlji su i najviše urbanizirana, no nisu nužno najgušće naseljena. Zato New York, Tokio, Pariz i London svijetle mnogo intenzivnije nego, primjerice, New Delhi ili Peking. Zbog bezbrojnih kockarnica i zabave koja ne mari za doba dana ili noći, Las Vegas još nosi epitet najsvjetlijega grada na svijetu.

No tek mrvicu manje svijetli područje od New Yorka do Washingtona. Gradovi s različitih kontinenata prepoznaju se iz svemira i prema boji svjetla koje emitiraju, pa tako gradovi u Kaliforniji svijetle ljubičasto, Europi narančasto, a Japanu plavo-zeleno. Spektar je različit zbog drukčijeg tipa ulične rasvjete.

Svemir na Twitteru

Japanski astronaut Soichi Noguchi, koji se trenutačno nalazi u svemirskoj postaju u orbiti, slike iz svemira šalje na društvenu mrežu Twitter. Planina Vezuv u Italiji, uragani Danielle i Earl koji haraju Amerikom te polarna svjetlost samo su neke od fotografija.

Party na rivijeri mediterana traje

Potrošnja energije po kućanstvu smanjuje se od 1980. godine, no prema slikama iz svemira, čini se kako na mediteranskoj rivijeri party nikad ne prestaje. Barcelona, Monako, Palma de Mallorca i Valencia (lijevo) svijetle vrlo intenzivno i tijekom cijele noći.

Svjetla istanbula u Aziji i europi

Početkom 2003. astronaut Don Pettit napravio je uređaj koji snima vrlo jasne fotografije Zemlje iz svemira. Područje oko Nila u Egiptu duž cijele rijeke izvija se poput svjetleće zmije, a okolna područja pustinje su u mraku. Svjetla Istanbula u Turskoj (desno) posebna su zato što se protežu na dva kontinenta.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom