Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
8 komentara

Život u Danskoj: Naša kći ide u vrtić, ali mnogi se još boje

Ana Klemenčić Cabuk, mama dviju djevojčica koja s obitelji živi u Kopenhagenu, ekskluzivno za 24sata piše o trenutačnoj situaciji u Danskoj, gdje su prošli tjedan otvorili dječje vrtiće

Foto: Privatni album
8 komentara

Škole i vrtići u Danskoj zatvoreni su od 16. ožujka, a prošli tjedan tamošnja vlada odlučila ih je opet otvoriti.
O tome kako izgleda obiteljski život u toj zemlji piše nam Ana Klemenčić Cabuk, koja sa suprugom i kćerima živi u Kopenhagenu:

Kao i u većini ostalih država, i u Danskoj su roditelji zbog epidemije bili primorani preko noći uskladiti rad od kuće s čuvanjem i daljnjim obrazovanjem djece. U Danskoj u niti jednom trenutku nije bilo stroge izolacije, dječji parkovi i igrališta nisu bili zatvoreni, a u trgovinama nismo primijetili nestašice, gužve ili bilo kakvu vrstu panike. 

Mi smo relativno dobro podnijeli cijelu situaciju budući da smo imali pomoć bake tako da smo se suprug i ja mogli posvetiti svakodnevnim poslovnim obvezama.  Vrtić nam je svakodnevno slao listu raznih aktivnosti te YouTube video isječke koje su odgajateljice snimale za djecu svoje grupe (čitanje priča, pjevanje pjesmica, gimnastika…) pa je naša djevojčica na neki način cijelo vrijeme bila povezana sa svojim odgajateljicama. 

Foto: Privatni album Nakon sto je najavljeno otvaranje dječjih vrtića i škola od 15. travnja, suprug i ja se nismo niti u jednom trenutku dvoumili hoćemo li našu stariju djevojčicu poslati u dječji vrtić. Od početka krize imamo puno povjerenje u dansku premijerku i njezine poteze tako da smo ovu odluku pozitivno prihvatili te istu nismo preispitivali. 

U Danskoj međutim nisu svi zadovoljni ovom odlukom te je mnogo roditelja zabrinuto za zdravlje svoje djece. Čak  je na Facebook-u organizirana grupa pod nazivom "Moje dijete nije pokusni kunić“. U vrtiću koji naša djevojčica pohada  bilo je samo 25-30% djece što očigledno podržava gore navedenu činjenicu kako je mnogo roditelja još uvijek u strahu. 

U otvorenim školama i dječjim vrtićima svi se moraju pridržavati novih pravila: školske klupe moraju biti udaljene 2 metra jedna od druge, odmori se moraju organizirati u manjim grupama, svi se moraju pridržavati strogih higijenskih pravila, a nastava se treba održavati na otvorenom što je vise moguće. U Danskoj ljudi uglavnom ne nose maske tako da nije niti uvedena obveza nošenja istih u otvorenim školama i vrtićima. 

U našem dječjem vrtiću roditeljima, primjerice, nije dozvoljen ulazak u prostorije vrtića već se djeca skupljaju na dječjem igralištu, a roditelji su obvezni držati razmak od minimalno 2 metra. Vrtićka grupa je podijeljena u više manjih grupa tako da istih 3-4 djece provodi vrijeme zajedno kroz cijeli dan.

Iako svakodnevno i dalje ima oko 200-tinjak novozaraženih u Danskoj, danska vlada smatra kako situaciju drži pod kontrolom budući da nema velikog pritiska na zdravstveni sustav. Od ponedjeljka, 20. travnja, otvoreni su i frizerski te kozmetički saloni , a što je gotovo tri tjedna ranije nego li se prvotno očekivalo. Smatra se kako će Danska i Norveška biti medju zemljama koje će se najbrže ekonomski oporaviti od situacije uzrokovane korona virusom. 
 

Tema: Bolje obrazovanje 2020.

Možda vas zanima i ovo:
Message