Obavijesti

Tech

Komentari 19

Znanstvenici otkrili da nam san treba kako bi "isprali" mozak

Znanstvenici otkrili da nam san treba kako bi "isprali" mozak
2

U studiji na miševima znanstvenici su otkrili da je cerebralna spinalna tekućina prolazila puno brže kroz mozak miševa u snu i tako ga čistila od štetnih tvari...

VIDEO

Znamo da moramo spavati i da naši mozak i tijelo rade bolje nakon što smo se naspavali. Ali, znanstvenici dosad nisu znali zašto točno trebamo san. 

Američki znanstvenici sada vjeruju kako su otkrili da nam je san potreban kako bi se u to vrijeme aktivirali "servisni procesi" koji čiste naš mozak od raznog otpada. Taj otpad povezan je s Alzheimerom i demencijom, objavljeno je u časopisu Science

Istraživači s medicinskog fakulteta u Rochesteru su kroz niz eksperimenata na miševima otkrili da cerebralna spinalna tekućina u snu prolazi kroz mozak i ispire ga poput biološke perilice. Taj proces pomaže u otklanjanju molekularne stelje, koja nastaje u prirodnoj aktivnosti moždanih stanica, zajedno s toksičnim proteinima koji mogu dovesti do demencije, ako se nakupe u mozgu.

Studiju je vodila Maiken Nedergaard, koja kaže kako bi ovo otkriće moglo objasniti zašto je san toliko bitan za sve žive organizme, a to je da bi očistili mozak.

Za Science je opisala kako su se moždane stanice miševa smanjile u snu i povećale prostor između njih. Zbog toga je likvor mogao teći 10 puta brže, nego kad su miševi budni. 

Potom su im uštrcali tragove proteina koji su povezani s Alzheimerom kako bi mogli vidjeti koliko se brzo čiste iz mozga te su uočili da taj proces traje kraće. Nedergaard vjeruje kako je taj proces čišćenja mozga aktivniji dok spavamo jer zahtijeva puno energije dok smo budni. 

- To je kao da uzmemo primjer tuluma. Možete zabavljati goste ili čistiti kuću, ali ne možete obavljati dvije stvari istovremeno - napisala je. 

Otpad iz mozga na kraju dolazi do jetre gdje se rastvara.

Neki znanstvenici kažu da je još rano govoriti da je ovaj proces isti i kod ljudi. Raphaelle Winsky-Sommerer sa sveučilišta Surrey za Guardian kaže da je ovo atraktivno, ali ne misli da je to glavna funkcija sna. Kaže kako je san povezan uz sve, metabolizam, fiziologiju, probavu.. 

Nedergaard vjeruje da će isti proces otkriti i kod ljudi, a ovaj rad bi, vjeruje, mogao dovesti do razvoja lijekova koji usporavaju razvoj demencije uzrokovane nakupljanjem otpadnih tvari te pomoći onima s manjkom sna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti