Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Znanstvenike brine rekordno hladni dio Atlantskog oceana

Dok se većina Zemlje naglo zagrijava, jedan dio planeta odskače od te pojave. U sjevernom Atlantiku zabilježene su rekordno niske temperature na površini oceana

Lt. Cmdr. Ken Wasson/Released/Flickr
Foto: Lt. Cmdr. Ken Wasson/Released/Flickr
29 komentara

Prvih osam mjeseci 2015. temperature oceana i kopna najviše su od 1880. godine. To je samo posljednji u nizu dokaza da su globalno zagrijavanje i klimatske promjene realnost.

Ipak, jedan dio planeta odskače od tog prosjeka. U sjevernom Atlantiku, južno od Grenlanda i Islanda, zabilježene su rekordno niske temperature na površini oceana, javlja CNN.

Ono što se događa na Atlantiku suprotno je zagrijavanju u Tihom oceanu, za koje je glavni krivac El Niño. Zatopljenje na tom području odgovorno je za natprosječno aktivnu sezonu uragana i tajfuna diljem Tihog oceana, a smatra se i da je doprinijelo mnogim drugim klimatološkim promjenama poput kalifornijske suše.

NOAA

Znanstvenici misle da je topljenje leda na Grenlandu barem djelomično odgovorno za poremećaje cirkulacije vode u Atlantiku (AMOC). Drugi bitan dio AMOC-a je i izmjena tople i hladne vode u Atlantiku. Naime, hladna voda po morskom dnu teče prema jugu gdje se zagrijava te podiže na površinu i zagrijava zapadnu obalu Europe. 

Normalno, hladnija slana voda sjevernog Atlantika tone na dno zato što je gušća, a zamjenjuje ju toplija voda koja teče s juga. Međutim, istraživanja pokazuju da ogromne količine slatke vode koje se s Grenlanda tope u ocean sprječavaju potonuće hladne slane vode i time utječu na AMOC, odnosno usporavaju cirkulaciju vode u oceanu.

Iako zasad ne postoji konsenzus oko toga da su pojave u Atlantiku i Pacifiku povezane s klimatskim promjenama, ovo otkriće ide u prilog tome. Poremećaji u cirkulaciji oceana mogu uzrokovati drastične promjene vremena, dok će topljenje ledenjaka neminovno uzrokovati povišenje razine oceana i time ugroziti sigurnost gradova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message