Obavijesti

Tech

Komentari 0

Znate li tko je Tonka Ekonomka? Kupuju li studenti bitcoin? HUB i 24sata donose vam odgovore

Znate li tko je Tonka Ekonomka? Kupuju li studenti bitcoin? HUB i 24sata donose vam odgovore
1

Hrvatska udruga banaka organizirala je natječaj za najbolje obrazovne programe o financijskoj pismenosti. Predstavljamo ih u četvrtak, 25. ožujka, na Facebook kanalu 24sata, točno u podne. Pridružite nam se!

Povodom međunarodnog obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca (22. ožujka – 28. ožujka 2021.), Hrvatska udruga banaka ove je godine organizirala natječaj za najbolje obrazovne programe na području financijske pismenosti.

Na natječaj je prijavljeno 27 programa iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, a tročlani žiri imao je težak zadatak odabrati tri najbolja. Na kraju, njihov izbor je sljedeći:

1. mjesto - Zdenka Marton, Srednja škola Novska
2. mjesto - Daniel Mohorović, Srednja škola Mate Blažina Labin
3. mjesto - Nina Redkolis Kalin, Osnovna škola Dugave

Zašto su odabrani baš ovi programi i koliko je važno koristiti kreativan pristup u podučavanju o financijama, razgovarat ćemo s našim gostima na okruglom stolu "Zašto je važno kreativno podučavati mlade o financijama?", koji možete pratiti u četvrtak 25. ožujka u posebnoj emisiji na Facebook kanalu 24sata u 12 sati.

Sudionici okruglog stola bit će doc. dr. sc. Roman Šubić, viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB), doc. dr. sc. Dajana Barbić, docentica na Katedri za financije Ekonomskog (EFZG), te Ivan Hrvoje Maljković, savjetnik za odnose s javnošću Hrvatske udruge banaka (HUB). Online vezom u razgovoru će nam se pridružiti i profesorica Zdenka Marton, te profesor Daniel Mohorović.

Već u prošlogodišnjem istraživanju HUB-a i udruge Štedopis mladi u Hrvatskoj u velikom su postotku pokazali kako su zabrinuti za svoju budućnost. Ti strahovi porasli su tijekom posljednjih godinu dana. S našim sugovornicima razgovarat ćemo kako znanja o financijama mogu pomoći mladima, ali i svima drugima da umanje svoje bojazni i ne izlažu se rizicima s financijama. Pitat ćemo profesore koja znanja najviše nedostaju učenicima, što ih najviše zanima kao su u pitanju njihove financije, te gdje roditelji najviše griješe kad je u pitanju financijsko znanje njihove djece..

Pobjedničke programe opširnije ćemo predstaviti idući utorak u rubrici "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", u tiskanom izdanju 24sata.