Obavijesti

News

Komentari 74

KRAJ ERE: Kako će izgledati moderni svijet nakon Jobsa?

KRAJ ERE: Kako će izgledati moderni svijet nakon Jobsa?
7

Od propalog studenta do najuspješnijeg tehnološkog maga: Steve Jobs postigao je sve svojom kreativnošću i ljubavlju prema onom što radi. No, došao je kraj i te priče

VIDEO

Čovjek koji je sasvim sigurno promijenio svijet i način komunikacije među ljudima, Steve Jobs, odlazi iz Apple-a. Razlog njegovog odlaska je bolest, rak gušterače, koja je očito uzela svoj danak.

Steve Jobs ima jednu od onih priča prema kojoj se snimaju, a i snimat će se filmovi. Odustao je od fakulteta nakon prvog semestra, ali se kasnije vratio kako bi odslušao satove kaligrafije koja mu je kasnije, u poslu, jako puno značila. Putovao je Indijom i uživao u psihodeličnim drogama za koje kaže da su mu također uveliko pomogle u daljnjem kreativnom napretku.

Njegova poslovna priča počinje već u srednjoj školi kada dobiva ljetni posao u Hewlett-Packardu i tamo upoznaje Steve Wozniaka koji ga je impresionirao sa svojim znanjem u elektroniku. Njih dvojca su se kasnije udružila i osnovala Apple Computer Inc. Svoj prvi komercijalni kompjuter, Apple 1, napravili su u garaži Jobsovih roditelja 1976. godine. Primitivni kompjuter je koštao 666,66 dolara, a korisnik ga je morao sam sastavljati. Sljedeća godina bila je puno uspješnija, izdali su Apple II koji je bio pravi hit. Ipak Jobsov najveći uspjeh bio je kockasti Macintosh koji je izašao na svjetlo dana 1984. godine i  odmah postao znak revolucije privatnih računala. Jobs je bio jedan od prvih koji je shvatio privlačnost miša i klikanja s njim po ikonama na ekranu.

Tridesetogodišnji multimiljunaš već je tada bio poznat po svojoj zahtjevnoj naravi koja ga je u više navrata posvađala sa svojim kolegama, a 1986. ga je stajala i posla. Otjeran je iz Apple-a nakon što su se neke njegove kolege ujedinile protiv njega. Uslijedilo je deset godina pauze. U tom razdoblju Jobs je kupio Pixar od Georga Lucasa, animacijski studio koji je kasnije napravio Toy Story, ali je i osnovao kompjutersku tvrtku NeXT koja je proizvela skupe nezgrapne kompjutere koji se nisu uspjeli probiti na tržište.

Jobs se vraća u Apple 1996. godine koji je kupio NeXT, a za godinu dana opet dolazi na čelo Appela. Četri godine je smišljao kako da vrati Apple na vrh i 2000. godine svijetu je predstavio svoje novo revolucionarno djelo iPod. Zatim su uslijedila čuda tehnologije koja su do temelja promijenila informatički svijet: iTunes (2003), MacBook (2006), iPhone (2007), iPad (2010). Mnogi stručnjaci kažu kako genijalnost Steva Jobsa leži u tome što je ljudima dao ono što nikad nisu mislili da trebaju, a sada ne mogu bez toga. 

- Vaš rad će ispuniti veliki dio vašeg života, a jedini način da uistinu budete zadovoljni je da radite ono za što vjerujete da je veliko djelo. A jedini način da to učinite velikim djelom je ljubav prema onom što radite. - rekao je u u govoru koji je održao pred diplomcima na Stanfordu kad je primao počasni doktorat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"