Komentari 0

Time je prvi put birao Dijete godine: Gitanjali Rao (15) je izumila uređaj za čišćenje vode

Time je prvi put birao Dijete godine: Gitanjali Rao (15) je izumila uređaj za čišćenje vode

Učenica iz Colorada odabrana je između 5000 mladih za prestižno priznanje časopisa Time. Osim uređaja koji pronalazi olovo u vodi za piće, Gitanjali je smislila i aplikaciju za zaštitu od internetskog zlostavljanja

Greta Thunberg (17), aktivistkinja za okoliš iz Švedske, bila je najmlađa osoba koja je osvojila titulu "Osobe godine" časopisa Time. Priznanje joj je dodijeljeno lani, a ove je godine Time, prvi put otkako dodjeljuje ovu titulu od 1927., odlučio proglasiti - dijete godine.

"Svijet pripada onima koji ga oblikuju. Koliko god nam se trenutno čini da je taj svijet nesiguran, utješna je realnost da nam svaka nova generacija daje sve više ovakve djece koja su već pozitivno utjecala na svijet", navodi se u uvodniku teksta u kojem je predstavljeno prvo Dijete godine - Amerikanka Gitanjali Rao (15). Uz nju, u finalu je bilo još četvero mladih, a ukupno je nominiranih bilo 5000 djece.

Mlada inovatorica iz Colorada koristi tehnologiju za izume koji obuhvaćaju razna područja - od onečišćene vode do ovisnosti o opijatima i cyberbulinga. Želja joj je, kako je kazala u razgovoru za Time s Angelinom Jolie, stvoriti svjetsku zajednicu mladih inovatora.

- Nemojte pokušavati riješiti svaki problem, fokusirajte se na ono što vas veseli. Ako ja mogu, može svatko - poručila je vršnjacima Gitanjali, koja je 2017. osvojila i nagradu za najbolju mladu američku znanstvenicu, te je govorila u UN-u. Također stalno drži radionice za svoje mlade kolege, te je mentorirala više od 30.000 učenika.

Kako kaže, posebno je zanima genetika, koju primjenjuje istražujući biološke zagađivače. Ističe i kako radi na proizvodu koji će pomoći dijagnosticirati ovisnost o lijekovima u ranoj fazi, što se također temelji na genetičkom istraživanju. Inače, dodaje, bavi se tipičnim zanimacijama za 15-godišnjakinje.

- Naša generacija se suočava s toliko mnogo problema koji dosad nisu viđeni. Istovremeno, tu je još mnogo starih problema. Evo, sjedimo tu usred nove globalne pandemije, ali se i dalje suočavamo s pitanjima ljudskih prava. Mnogo je problema koje mi nismo stvorili, ali ih moramo rješavati, poput klimatskih promjena i internetskog zlostavljanja - zaključuje Gitanjali Rao.