Obavijesti

Uređenje doma - kako izgleda iz perspektive žene i muškarca

Uređenje doma - kako izgleda iz perspektive žene i muškarca
3

Zamislite mladi par koji se napokon odlučio poduzeti zajednički korak i useliti u zajednički dom. Nakon početnog oduševljenja, slijedi odabir namještaja pri kojem dolazi do razmirica.

Uređenje zajedničkog doma može zvučati kao sitnica, no znamo kako upravo sitnice život znače. I dok ona razmišlja o ružičastim tonovima, plišanim medvjedićima i kristalnim lusterima, on u to vrijeme sanja o jednostavnom crno – bijelom svijetu, bez nepotrebnih detalja poput zavjesa i ostalog kiča te o prostoru opremljenom vrhunskom tehnologijom.

Zašto je to tako? Zašto se muško-ženski odnosi počnu komplicirati čim se krene razmišljati o uređenju zajedničkog doma. Razlog je drugačija perspektiva koja bi se iz ženskog gledišta mogla objasniti:  

Dom je za žene mjesto u kojem ona ima puno aktivnosti. Kuhanje, glačanje, šminkanje, čitanje, jutarnji pilates – sve mora imati svoje mjesto, stoga je ženama vrlo bitan faktor zadovoljavanje funkcionalnih zahtjeva, koji će joj olakšati i ubrzati radne procese.

Funkcionalnost mora biti povezana s estetikom. Zapamtite, ženama su boje važnije od marke proizvoda.

Prisutnost detalja, od šarenih jastučića, vaza s cvijećem do foto okvira s natpisima stvaraju identitet prostora i čine ga različitim od salonskog ugođaja. Sve navedeno sastavni je dio kreiranja ugođaja intime vlastitog doma.

Igra s bojama zidova, elementima namještaja, dekorativnim tkaninama i detaljima, izražavaju istančani ukus i osjećaj za lijepo. Sklad prostora kroz razne detalje težnja je svake pripadnice ljepšeg spola.

Mekoća i udobnost materijala, zaobljene linije namještaja forme su kroz koje se očituje ženska senzibilnost. 

Muški kriteriji za odabir elemenata uređenja doma u potpunosti se razlikuje od ženskih:

Funkcionalnost u uređenju prostora nije bitan element, osim u prostoru gdje oni obavljaju konkretne poslove kao npr. radna soba ili prostor za vježbanje. Ove prostorije moraju biti dovoljno prostrane, osvijetljene te kvalitetno opremljene.

Muškarci odabiru detalje za prostor, no oni su tehničke prirode. Vrhunski TV prijamnik, audio oprema ili IT sustav puno im više znače od odabira trosjeda ili tepiha. 

Dvosjed, trosjed ili stolice ne moraju biti lijepe već udobne. Za razliku od žena, odabir muškaraca usmjeren je na funkcionalnost umjesto na boju i oblik. 

Pri odabiru boja muškarci su vrlo pažljivi, ali im u obzir dolaze samo hladne palete boja. Omiljene su im crna, siva i bijela koje prostoru ne daju poseban identitet.

Marke uređaja, poput perilice rublja i suđa, puno su im važnije od razmještaja i izgleda kuhinjskih ili toalet elemenata.

Muškarci preferiraju minimalizam s čistim linijama u svom domu. 

Ukusi su različiti u uređenju doma, a o njima se ne isplati raspravljati. Jedini mogući način je kompromis između svih stanara u domu. No postoji jedna stvar oko koje se ne radi kompromis, a to je osiguranje vlastitog doma i stvari u njemu (osiguranje kućanstva). Dom osim namještaja treba i osiguranje koje je dostupno već po cijeni od 20 kuna mjesečno. To je mala cijena za sigurnost svih sitnica koje njoj i njemu puno znače. 

Misli doma je najljepše. Misli UNIQA osiguranje kućanstva. Izračunajte okvirnu cijenu police osiguranja kućanstva: http://uniqat.info/minisitekucanstvo/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"