Obavijesti

Vagisan – lijek izbora za zdravu intimnu njegu žena!

Vagisan – lijek izbora za zdravu intimnu njegu žena!
1

Vagisan je prvi i jedini registrirani lijek s mliječnom kiselinom u obliku vagitorija u Hrvatskoj, a koji proizvodi njemačka farmaceutska tvrtka DR. Wolff.

Primjena Vagisana sigurna je tijekom trudnoće i dojenja

Vagisan je prvi i jedini registrirani lijek s mliječnom kiselinom u obliku vagitorija u Hrvatskoj, a koji proizvodi njemačka farmaceutska tvrtka DR. Wolff. Terapijski cilj upotrebe Vagisana je da normalizira vaginalni pH primjenom mliječne kiseline, a klinička ispitivanja pokazala su sigurnost primjene tijekom trudnoće i dojenja.

Zlatko Topalović, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije objasnio je što sadržava jedan Vagisan vagitorij i zašto je mliječna kiselina u rodnici važna: "Jedan vagitorij sadržava 167 mg mliječne kiseline i 100 mg natrijeva laktata. Mliječna kiselina u rodnici iznimno je važna za održavanje normalne kiselosti rodnice, odnosno niskog pH koji normalno mora biti niži od 4,5. Smanji li se kiselost, odnosno povisi li se pH iznad 4,5 stvaraju se povoljni uvjeti za pojavu tzv. bakterijske vaginoze."

Učinkovit i protiv Gardnerelle  vaginalis

Bakterijska vaginoza sindrom je neravnoteže između smanjenog broja laktobacila, koji proizvode mliječnu kiselinu i povećanog broja anaerobnih bakterija, u prvom redu Gardnerelle vaginalis. To je najčešća vaginalna infekcija u žena reproduktivne dobi. U SAD-u oko 16 posto trudnica ima GV.

Prisutnost ove bakterije povećava rizik zdjelične upalne bolesti posebno nakon kiretaže i histeroskopije, a tijekom trudnoće povećava rizik prijevremenog porođaja. Jedini simptom ove infekcije je pojačani sivkastomliječni iscjedak neugodnog mirisa na pokvarenu ribu. Intenzitet iscjetka obično se pojačava iza odnosa. Pacijentice se ne žale na druge simptome kao što su svrbež i peckanje, osim u slučajevima kad se uz GV umnože i gljivice, u prvom redu Candida albicans, a koja se također lako umnoži u uvjetima smanjene kiselosti, odnosno povišenog pH rodnice, višeg od 4,5. 

Ginekolog dijagnozu postavlja na osnovu simptoma pacijentice, pregledom per spekula pri čemu se uočava sivkasto mliječni iscjedak u dnu rodnice te analizom nativnog pripravka kada se pod mikroskopom uočavaju tzv. clue cells, stanice na čijim se rubovima nakuplja veliki broj bakterija (GV) pa stanice sliče klupku.

Preventiva za ugrožene skupine

Niski pH rodnice fiziološki održavaju laktobacili koji glikogen iz odljuštenih epitelnih stanica rodnice pretvaraju u mliječnu kiselinu. Do poremećaja pH rodnice dolazi ili zbog nedostatka glikogena u epitelnim stanicama ili zbog smanjenog broja laktobacila. Rezultat je u oba slučaja isti – smanjenje mliječne kiseline u rodnici što stvara uvjete za umnožavanje GV-a, ali i drugih bakterija i Candide albicans.

Stoga je odobrenje Vagisana za promet u Republici Hrvatskoj, koji sadržava mliječnu kiselinu, iznimno bitno jer smo u situaciji da propisujemo ovaj lijek i kao preventivu kod žena kod kojih očekujemo poremećaj vaginalne flore kao npr. kod žena koje primaju kemoterapiju, kod žena koje su pod kroničnim stresom, što je danas vrlo često, kao i kod žena pod imunosupresivnom terapijom i sl.

Vagisan propisujemo i kao učinkovitu terapiju za infekciju Gardnerellom vaginalis, odnosno bakterijske vaginoze. Glavni terapijski cilj upotrebe Vagisana je da normaliziramo vaginalni pH primjenom mliječne kiseline čime vraćamo alkalni milje rodnice prema kiselom, što je preduvjet za porast laktobacila i blokadu umnožavanja anaeroba, ponajprije GV-a.

Klinička ispitivanja pokazala su sigurnost primjene Vagisana tijekom trudnoće i dojenja. Preporučeno trajanje terapije je pet dana pri čemu se vaginalete apliciraju duboko u rodnicu uvečer prije spavanja.

Vagisan losion za intimnu njegu

  • Primjena Vagisan losiona za intimnu njegu smanjuje rizik od nastajanja infekcija –vulvovaginitisi, kao i mikoza (kandidijaza) 
  • Vagisan losion za intimnu njegu značajno smanjuje genitalni svrbež kao i simptome perianalnog pruritusa (svrbeža)
  • Vagisan losion za intimnu njegu ne iritira i ne isušuje kožu genitalnog područja (jedini losion na tržištu koji ne sadržava alkohol)
  • Vagisan losion za intimnu njegu stabilizira zaštitni kiseli sloj kože na intimnim dijelovima tijela

Vagisan vagitoriji

  • Vagisan je jedini registrirani lijek u Republici Hrvatskoj koji kao djelatnu tvar sadržava mliječnu kiselinu (laktatnu kiselinu) i natrijev laktat 
  • Učinkovitost mliječne kiseline i natrijevog laktata u vagitorijima temelji se na normalizaciji pH-vrijednosti rodnice. Povratak iz lužnatog u kiseli okoliš uzrokuje za patogene sojeve nepovoljan milje, a kiseli okoliš podržava rast Döderline bacillusa. Rezultat toga je da se postiže učinkovita normalizacija i stabilizacija fiziološkog mikro-miljea vaginalne flore
  • Vagisan pripada sljedećoj farmakoterapijskoj grupi lijekova: ginekološki antiinfektivi i antiseptici
  • Primjena Vagisan vagitorija sigurna je tijekom trudnoće i dojenja.
  • Farmaceutski oblik: vagitoriji
  • Pakovanje: 7 vagitorija u stripu, u kartonskoj kutiji
  • Način izdavanja: samo u ljekarnama, bez recepta
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.