Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čovjek koji 'ne diše': 'Mislim o najgorem jer riskiram život...'

Kanal Planet Earth u dokumentarcu "Čovjek koji ne diše" prati svjetskog prvaka u ronjenju Stiga Avalla Severinsena koji je na Grenlandu oborio dva zapanjujuća rekorda

Foto: Planet Earth
10 komentara

Stig Severinsen ronilac je na dah iz Danske. Četverostruki je svjetski prvak koji dah može zadržati duže od 20 minuta, čime zbunjuje sve znanstvenike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na Grenlandu je oborio dva rekorda: najduži zaron ispod leda i najduže zadržavanje daha pod vodom.

- Nema sumnje da je nevjerojatan pojedinac. Njegov kapacitet pluća apsolutno je nevjerojatan. A zatim je tu psihologija. Može kontrolirati strah - tvrdi Greg Whyte, stručnjak za fizičke aktivnosti.

Stig se pri svakom uronu suočava sa strahom. Najekstremniji ronioci na dah idu dublje i dalje samo sa zrakom koji imaju u plućima, a neki se ne vrate.

- Umru zato što ostanu bez zraka. Onesvijeste se, a kad se onesvijestiš pod vodom, umreš - kaže Whyte.

- Mi smo oprezni ljudi. Oprezno se pripremamo. Zamišljamo najgore scenarije jer riskiramo živote - pojašnjava Stig Severinsen koji ni s 40 godina života nije prestao loviti svjetske rekorde. 

- Obaram svjetske rekorde jer se volim dovoditi u ekstremno stanje kako bih vidio kakav sam doista - otkriva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ali njegovi rekordi imaju i važniju svrhu. Otvaraju novi znanstveni svijet. 

- Mene kao znanstvenicu fascinira ta fiziologija, ono što nam to govori o ljudskome tijelu - kaže Frances Ashcroft, profesorica na Sveučilištu Oxford.

- Prevodimo njegov izazov na korist svih i smanjujemo rizik od budućih bolesti, pogotovo kardiovaskularnih. Svi imaju koristi - rekao je Whyte.

Ako želimo još medicinskih otkrića, Stig mora nastaviti naprezati tijelo preko fizičkih granica. Na dah se obično roni u toploj vodi, ali Stig će uvesti novi ubojiti element - ledenu vodu.

Kako je izgledalo obaranje svjetskih rekorda, pogledajte u dokumentarcu kojeg Planet Earth donosi danas u 20 sati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message