Obavijesti

Video

Komentari 1

'Digitalni video publika sve više cijeni, a metaverse svijet je sigurno budućnost prodaje'

'Digitalni video publika sve više cijeni, a metaverse svijet je sigurno budućnost prodaje'
2

24sata prvi u regiji u lipnju organizira dodjelu nagrada u metaversu - Oriđiđi video awards. Nagradit ćemo najoriginalnije videe na digitalu. Svoje mišljenje podijelili su i članovi žirija Dalibor Matanić i Vanja Šebek

VIDEO

Oriđiđi Video Awardsi 24sata slave kreativne i originalne video kampanje na digitalnim platformama. Prijavljene videe u čak 11 kategorija zanimljivih naziva ocijenjivat će naš strogi, ali pravedni žiri. Jedni od njih su i hrvatski filmski redatelj i scenarist Dalibor Matanić, te voditelj studija Digitalnog marketinga na Visokom učilištu Algebra Vanja Šebek. O tome kako se tržište prilagođava novim video trendovima te je li sadržaj uistinu kralj prodiskutirali smo s njih dvoje. Iz svoje su perspektive Šebek i Matanić s nama podijelili si 'cake' kako treba izgledati dobar digitalni video te na što će se kao članovi žirija posebno koncentrirati prilikom ocijenjivanja prijavljenih videa za Oriđiđi Video Awards.

Tržište je napokon počelo uviđati koliko je bitan video u digitalu te se podrazumjeva da ako danas ne stvarate video da zaostajete za konkurencijom. Na koje bi segmente content kreatori, kada rade video, trebali posebno obratiti pažnju?

Matanić: Uvijek, na sve što radim, gledam iz pozicije publike. Ako je publici zanimljivo, to je sigurno dobar put. S tim da tu ne govorimo o dodvoravanju publici već o originalnosti kreativnog izričaja koji pokreće publiku, a ne ulizuje joj se. 

Šebek: Važno je ispričati priču o onome što korisnike zanima na pristupačan način, zaokupiti i zadržati pozornost gledatelja i stvoriti emocionalnu poveznicu. Nedavno me prijateljica pitala za savjet kako da se videom približi svojim potencijalnim klijentima i pokazala mi nekoliko videa kakve bi ona željela snimati. Izgledali su pretenciozno i skupo, ali su bili adekvatni ciljanom 'B2B tržištu', dok njenu ciljanu publiku čine 'obični' ljudi sa svakodnevnim problemima. Savjetovao sam joj da na društvenim mrežama pita pratitelje što ih zanima i koji su im najčešći izazovi.

Gdje je danas digital video? Mislite li da njegovi benefiti nisu dovoljno istraženi?

Matanić: Kako je tržište svih medija postalo dosta nepredvidljivo, sigurno je da digital video ima puno toga još za pokazati. Bilo bi pametno da autori razmišljaju da li će njihov rad za 30 godina imati istu svježinu, da ne bude samo instant uradak.

Šebek: Generacije koje dolaze sve više sliče na ljudsku vrstu u crtiću Wall-e. Stoga im video sadržaj prirodno leži. Naravno, ako je zabavan i ne moram razmišljati. 

Kao član žirija na što ćete posebno obratiti pažnju, osim naravno zadanih parametara, kod ocijenjivanja videa za Oriđiđi Video Awards?

Matanić: Sadržaj, kreativnost i ono što je najzanimljivije strast oko izrade videa. Kao i u svemu u životu, bez strasti sve to postaje jako dosadno.

Šebek: Važno mi je da je poruka prenesena jasno i brzo. Ponekad su video uratci nacifrani pa ima svega nečega što 'smeta'.

Iako je danas bitno brzo proizvesti sadržaj, potrebno je koncentrirati se i na sadržaj. Kvalitetan video internetski algoritmi bolje će nagraditi, a bitno je zaokupiti pažnju gledatelja. 

VIDEO

Je li za uspješan video potreban ‘samo’ zanimljiv content?

Matanić: Bitan je i način na koji se sadržaj prezentira, bitna je i kemija koja se dogodi ili ne između djela i publike. Tu nema recepta, uvijek je dobro imati i malo sreće. 

Šebek: Ako nije zanimljivo, neću gledati. Drugi je problem, kada ću saznati da mi je zanimljivo? Dakle, nije dosta samo zanimljiv sadržaj, već i video mora biti strukturiran da korisnicima zaokupi pažnju.

Dodjela Oriđiđi Video Awardsa održat će se u metaverseu, koji je u posljednje vrijeme, postao nova ‘vruća roba’ na tržištu zbog čega brendovi moraju brzo reagirati. Kako bi svaki brend trebao pristupiti metaverseu i koji bi mu prvi korak trebao bit, ukoliko ga naravno još nije učinio?

Matanić: Kad se događaju velike stvari koje mijenjaju igru kao što je metaverse, mislim da je najbitnije brandovima da se ne boje promjene. Sva igra je postavljena tako da svatko nađe svoje mjesto, nema odbačenih. 

Šebek: Prvi korak je biti siguran da si na mjestu gdje si relevantan publici. Gucci u Robloxu? Našao je svoje mjesto. Brandovi koji imaju iskustva u game-ing industriji lakše će napraviti ovu tranziciju. Sve ostalo ovisit će o načinu kako će korisnici prihvatiti metaverse.

Kako će metaverse svijet utjecati na svijet digitalnog marketinga? 

Matanić: Metaverse je očito znak da je došlo do zasićenja u online svijetu i da se treba ići na level 2. Moramo se sjetiti one stare poslovice: 'Promjena nas čini živima'.

Šebek: Metaverse će postati još jedna platforma koja će u marketinškom smislu omogućiti brendovima razvoj novih proizvoda i usluga i doseg prema publici na novim komunikacijskim kanalima. 

Prijavite se i vi u jednu od 11 kategorija i dodajte u svoj životopis iskustvo virtualnog natjecanja za najboljeg content kreatora i video kampanja. Prijave traju do 22. svibnja 2022. Na OVA microsite-u. Vidimo se, virtualno! 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!
'KULTURNEJA'

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!

Na JoomBoos YouTube kanalu izašla je prva epizoda našeg novog, superkul serijala 'Kulturneja' u kojem saznajemo gdje su najpopularnija i najfrekventnija mjesta u raznim gradovima diljem Europske unije.

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...