Video

Komentari 22

Hrvatska je na petom mjestu u Europi po bogatstvu pitke vode

Danas se obilježava u svijetu Svjetski dan vode. Hrvatska ima veliko vodeno bogatstvo. Iako je većina vode pitka, u Slavoniji i dalje postoje mjesta s zatrovanom i štetnom pitkom vodom.

Obilježavanjem Svjetskog dana vode 22. ožujka svake godine želi se osvijetiti problem ugroženosti vode.

Hrvatska ima veliku privilegiju biti jednom od vodom najbogatijih zemalja u Europi i svijetu. Prema istraživanju UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi i 42. u svijetu po dostupnosti vode i bogatstvu izvora. Iako imamo velike resurse vode, moramo ju čuvati i pažljivo trošiti kako bismo to i zadržali.

Jedan građanin Hrvatske u prosjeku potroši oko 150 litara vode dnevno, dok tuširanje samo 5 minuta potrošit će oko 100 litara vode.

Problem s zagađenom vodom kod nas najviše se osjeti u Slavoniji i na sjeverozapadu. U Slavoniji voda je zatrovana arsenom, manganom i željezom. Najgori primjer zagađene vode u Hrvatskoj je u slavonskim Komletincima gdje već 28 godina mještani piju vodu zatrovanu s arsenom. Arsen je kancerogena tvar koja može dovesti do raka pluća, krvi i kože.

Smatra se kako je najkvalitetnija voda u Lici, a Zagrepčani imaju čast piti jednu od najkvalitetnijih voda iz slavine u Europi.

POGLEDAJTE VIDEO:

No, neodgovorno zbrinjavanje otpada i industrija uvelike su oštetili kvalitetu vode u svijetu. Danas u razvijenijim zemljama čak 80% bolesti smatra se da je povezano s štetnim bakterijama iz zagađene vode za piće.

Dokazuje to i zabrijavajući podatak da danas 1,8 milijardi stanovnika na svijetu pije kontaminiranu vodu.

Također, alarmantno je i da 700 milijuna ljudi danas nema siguran pristup pitkoj vodi.

Čuvajmo naše bogatstvo vode i ne zaboravimo da njezine količine nisu neograničene, a voda je ipak izvor života!