Obavijesti

Video

Komentari 67

Krvavi dvorac Kerestinec: Tajna mračnog mjesta koje Mate Rimac želi pretvoriti u 'raj'

Krvavi dvorac Kerestinec: Tajna mračnog mjesta koje Mate Rimac želi pretvoriti u 'raj'
6

Ekipa Croatia Infiltrationa je nakon posjete Borovu i Političkoj školi u Kumrovcu posjetila i dvorac Kerestinec. Video pogledajte na našem YouTube kanalu i Videoteci 24sata

VIDEO

Tijekom Drugog svjetskog rata, ove prostorije služili su kao logor i politički zatvor za NDH, a ta crna prošlost se nastavila i tijekom Domovinskog rata. Tijekom 90-ih su se dovlačili politički zatvorenici koje su mučili raznim sprava. Tada dvorac Erdõdy stječe nadimak - Krvavi dvorac, opisao je voditelj serijala 'Napušteno-zapušteno' Luka Justinijanović. Nakon što su u prve dvije epizode posjetili napuštenu tvornicu Borovo i Političku školu u Kumrovcu, na red je došao i dvorac Kerestinec.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ekipa Croatia Infiltrationa, u suradnji s 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJOM, pokrenula je serijal “Napušteno-zapušteno”. Svake subote na YouTube kanalu 24sata, u Videoteci 24sata, na našim profilima na Facebooku, TikToku i Instagramu, moći ćete pratiti dokumentarce o mjestima i objektima u Hrvatskoj koji su u prošlosti imali veliko značenje, a sad, nažalost, većina njih propada.

Barokni dvorac je još prije nekoliko desetljeća bio predivno zdanje, a sada je napušten i propada. Crna i krvava povijest obilježila je dvorac Kerestinec. Nekad predivan dvorac, počela je graditi grofovska obitelj Erdõdy 1565. godine, a kraj 16. stoljeća, u strahu od Osmanlija, napustili su tadašnji dom u Okiću i naselili ovdje. Ovim dvorcem upravljali su do 1860. godine, a zatim dvorac mijenja nekoliko vlasnika i funkcija.

- Na dvorcu su originalno bile sagrađene četiri kule. Danas kada dođete ovdje, postoje samo dvije. Druge dvije srušene su u potresu 1880. godine. A zbog tog potresa je krenula velika renovacija početkom 20. stoljeća, čemu i dugujemo današnje stanje dvorca, druge dvije kule nisu uspjeli napraviti - objasnio je Justinijanović.

Ono što je također primjetno u ovom napuštenom objektu, su i tragovi spaljene gume. Justinijanović je objasnio kako je to čest prizor u napuštenim objektima zbog toga što se pale vatre da bi se guma oko bakra opustila i onda uzimaju taj bakar.

Iako je dvorac uništen, što zbog potresa, što zbog nekorištenja i ulaganja u njega, još uvijek ga krasi jedna predivna umjetnina, kao kontrast cijelom ovom ruševnom zdanju.

- U blizini ovog dvorca 1573. godine dogodila se jedna od najvažnijih bitaka Seljačke bune. Oko 2000 seljaka krenulo je u bitku i upali su u zamku. Gašpar Alapić je nadmoćnim konjanicima ubio petstotinjak seljaka, a navodno je neke i objesio oko dvorca da budu primjer drugima. Na slici koja se nalazi u dvorcu uprizorena je bitka kod Stubice koju je predvodio Matija Gubec - rekao je Justinijanović.

Freska koja se nalazi u dvorcu replika je slike Krste Hegedušića, a naslikao ju je 1985. godine tadašnji vojnik Jovanović Vukasin.

No, mračna povijest ovog dvorca ne staju tu. Tijekom Drugog svjetskog rata ovo je bio logor i politički zatvor za NDH, a tijekom Domovinskog rata ovdje su mučili političke zatvorenike. O svemu svjedoče i rešetke na prozorima dvorca, a postoji i priča o famoznoj 'Crnoj sobi' u kojoj su mučili ljude.

- 90-ih je prekoputa dvorca bila razmjena zatvorenika. Bila je smještena naša vojska i sve ovo što mi danas obnavljamo su nekada bili vojni tereni - objasnio je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Sveta Nedelja je trenutno i vlasnik samog dvorca, a Zurovec je pojasnio kako je postojalo nekoliko ponuda za uzimanje dvorca u koncesiju, a najkonkretnije pismo namjere dao je inovator Mate Rimac koji nedaleko od samog dvorca gradi veliki kampus.

Mate Rimac predstavio Neveru: Ovaj  auto pomiče granice

- Nama je prostor uvijek bio problem. Prije nekoliko godina vidio sam da taj dvorac ima potencijal i zamislio sam da u tom dvorcu imamo urede. No, tada nas je radilo 10-15, a sada, kako je tvrtka počela rasti, shvatili smo da ta ideja nema smisla - pojasnio nam je Rimac.

Umjesto da svoje urede preseli u dvorac, Rimac u Svetoj Nedelji gradi velebni kampus koji će biti 'susjed' dvorcu, no i za njega Rimac ima viziju.

POGLEDAJTE I EPIZODU IZ POLITIČKE ŠKOLE U KUMROVCU:

VIDEO

 

- Dvorac bi bio lijepa 'točka na i'. Moglo bi ga se obnoviti i mogao bi postati luksuzni hotel za one koji dolaze potrošiti 3-4 milijuna eura na Rimac automobile i Bugatti. Bila bi fora sinergija između visoke tehnologije i budućnosti s jedne strane te nečega što je stoljećima tu. A i Amerikanci bi mogli kupiti autu u dvorcu koji je stariji od bilo čega u njihovoj zemlji - zaključio je Rimac.

Cijelu epizodu iz 'Dvorca Kerestinec', pogledajte na YouTube kanalu 24sata. Serijal 'Napušteno-zapušteno' možete pratiti na našem YouTube kanalu, Videoteci 24sata, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima te na 24sata.hr.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode