Obavijesti

Video

Komentari 8

Laura (19): 'Govorili su mi da neću uspjeti, ali pogriješili su'

Laura (19): 'Govorili su mi da neću uspjeti, ali pogriješili su'
5

Laura Bičanić (19) je djevojka s cerebralnom paralizom. Unatoč invaliditetu, danas živi sama u studentskom domu, studira i izlazi. Sretna je te kaže da svoj život ne bi mijenjala nizašto

VIDEO

Kad sam Lauru Bičanić (19), djevojku s cerebralnom paralizom, pratila na taksi, suočila sam se s neuobičajenom situacijom.

- Nisam vam ja fizioterapeut. Kako si mislila da ju posjednem u auto - bezobrazno mi je dobacio taksist.

- Ona može sama - rekla sam mu, a tihim glasom  Laura mi je rekla: "Antonija, to je ono o čemu smo pričale. Zanemari". 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Okrenula se prema vozaču i rekla mu kako se ne brine jer je ona putnik kao i svaki drugi. Na kraju ju je odvezao gdje mu je rekla. 

S ovakvim situacijama Laura se zbog svog stanja često susreće. Život s cerebralnom paralizom nije lak, pogotovo kad su vam kolica glavni životni suputnik. 

laura

- Kad sam bila manja, pitala sam se čemu sad to. I ja bih nekad malo predah od tog života, a posebno sam to mislila dok sam bila u osnovnoj školi. Pitala sam se zašto ne mogu s njima, uvijek sam bila isključena iz nekih aktivnosti. Jedino što sam mogla je dokazati se kao odličan učenik i kao čovjek. Ljudi koji su to trebali prepoznati, prepoznali su - rekla je.

Ona i njezina sestra blizanka Ines bile su nedonoščad. Problemi pri porodu i krvarenje na mozgu ostavili su trajne posljedice na njihovo zdravlje. 

- Dosada sam bila srednjoškolka, ali dotada se svaki dan znalo kada dolazi fizioterapeut, koliko se vježba, koliko vremena imamo za pauzu, dokad sam u školi, tko i kada dolazi po mene u školu i tako svaki dan - rekla je. Roditelji su, kaže, uvijek bili tu. 

- Pobrinuti se za sve u kući i još posao pored toga i još plus što mi same ne možemo. Dati nam jesti, a nekad čak pomoći nam da se obučemo. Tu nema stajanja - rekla je.

Upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu, a preselila se u Studentski dom Stjepan Radić. Živi sama, a kaže da joj nova okolina odlično odgovara.

- Studenti su super. Uvijek pitaju treba li mi pomoć. To mi daje nadu u čovječanstvo - rekla je Laura. Unatoč svemu, kaže da je sretna te da svoj život ne bi mijenjala nizašto. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!
'KULTURNEJA'

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!

Na JoomBoos YouTube kanalu izašla je prva epizoda našeg novog, superkul serijala 'Kulturneja' u kojem saznajemo gdje su najpopularnija i najfrekventnija mjesta u raznim gradovima diljem Europske unije.

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...