Video

Komentari 13

'Ljudima koji prolaze na crveno svjetlo treba oduzeti vozačku!'

'Ljudima koji prolaze na crveno svjetlo treba oduzeti vozačku!'

Stigli smo i do nove epizode serijala 'Tko je kriv?'. Serijala u kojem naš najbolji automobilist i auto-novinar Juraj Šebalj s prometnim ekspertima analizira uzroke i posljedice prometnih nesreća...

Naš stalni voditelj serijala Zvijezde vrište i doc.dr.sc. Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti komentiraju reakcije vozača, ponavljaju pravila vožnje, a i savjetuju kako izbjeći neugodne situacije u prometu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Voditeljica Maria iz Rusije donijela im je  nove prometne nesreće, a već u prvoj je automobil prošao kroz crveno i na taj način uzrokovao nesreću u raskrižju.

- Moram pohvaliti vožača kombija, uspio je malo skrenuti, i nakon toga izravnati auto. On je za mene heroj! - rekao je Juraj koji smatra da svi koji prolaze na crveno trebaju ostati bez vozačke dozvole, a profesor se složio.

U sljedećoj nesreći automobil je prošao kroz raskrićje i potom udario u parkirani automobila uz nogostup.

- Očito je da vozač nešto radi što nije povezano s vožnjom - objasnio je profesor, a Jura je dodao da ozač mora nešto napraviti prije nesreće kako bi to sprječio.

U trećoj nesreći došlo je do lančanog sudara od tri automobila.

- Vrlo je važno ne imati zatamljena stakla jer vi zapravo ne vidite kroz njega. Ovako se smanjuje vidljivost. Jako je važno vidjeti kroz auto ispred sebe kako bi na vrijeme mogli reagirati - rekao je Jura, a potom je uslijedila rasprava oko toga tko je kriv, Jura je bio za prvog.

U predzanjoj analiziranoj nesreći dogodila se nesreća slična onoj u prethodnom videu, kamion i mrtvi kut.

- To je ono što govorimo. Mrtvi kut kamiona je ono na što svi vozači moraju paziti. Oni jako teško mijenjaju smjer i jako teško staju, to svi moraju znati - objasnili su Jura i Rajko.

U zadnjoj nesreći došlo je do frontalnog sudara, a što su si poručili Rajko i Juraj te što je Maria na kraju morala provjeriti, pogledajte u cijeloj epizodi na YouTube kanalu 24sata.