Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ovo je Rajski vrt': Malo mjesto koje izaziva divljenje, ali i strah

Lovac na blago, kapetan Carl 'Fizz' Fismer, u avanturi traženja podvodnog blaga vodi nas na Bahame. Kanal Planet Earth donosi novu epizodu serijala 'Ronjenjem do blaga'

Foto: Planet Earth
2 komentara

- Pri radu u Floridi vidljivost je loša, ima puno problema. Logistički je strašno. Zato smo Gary i ja odlučili: 'K vragu, uzmimo tjedan dana odmora i otiđimo na Bahame'. I pomislio sam da je to dobra ideja jer nema tog mjesta na svijetu na koje bih radije otišao - opisao je Fismer odluku o odlasku na otočje Bimini

- Što je posebno kod Biminija i što mi se sviđa je da je to bahamski otok koji je najbliži Floridi. I ovdje opet govorimo o tom uskom kanalu. Ponce de Leon je mislio da je ovo Rajski vrt. Ovo je tako prekrasno malo mjesto. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Bimini je smješten oko 84 km istočno od Floride. Nalazi se na istočnoj strani onoga što je bio kanal gdje bi Španjolci uzeli svoje brodove na putu iz Havane. Morali su pogoditi između Floride i Biminija da bi uhvatili Golfsku struju prema Španjolskoj. 

RONJENJEM DO BLAGA Potraga za blagom na grebenu: 'Nikad nisam vidio ništa slično'

No, koliko god su divni, otoke Bimini na Bahamima se povezuje s pričama o Vražjem ili Bermudskom trokutu. Tako oni izazivaju ne samo divljenje već i svojevrsni strah. Vjerojatno najpoznatija priča o Bermudskom trokutu je o Letu 19. Bio je to let obuke koji je krenuo 5. prosinca 1945. godine iz mornaričke zrakoplovne baze u južnoj Floridi. Bilo je devet američkih zrakoplova u eskadrili i svi su nestali. I nitko ne zna što se dogodilo na Letu 19. Ne samo da su svi s Leta 19 nestali, već su nestala i dva aviona koja su otišla tražiti Let 19. Nikakvi tragovi ovih aviona nisu nađeni. 

Sapona - najpoznatija olupina u zapadnim Bahamima

Razlog zbog kojeg je olupina Sapona znakovita u ovoj priči je činjenica da je ona bila jedna od prvih točaka njihovog leta obuke. Sapona je vjerojatno najpoznatija olupina u zapadnim Bahamima. U cijelosti je izrađena od betona, s okvirom od čelične armature. 

POGLEDAJTE VIDEO:

To je jedan od brodova izgrađenih ranih 1900-tih pod nazivom brodovi Liberty. Gradili su ih jer je federalna vlada zaplijenila sav materijal za tradicionalnu brodogradnju pripremajući se za Prvi svjetski rat. Tako su komercijalni brodograditelji bili na gubitku. Osmislili su ovu tehnologiju: nije važno od čega praviš brod, dokle god izbacuješ više vode nego što teži, on će plutati.

Kasnih 1920-ih bio je vrlo jak uragan koji je odveo ovaj brod na obalu Bahama. U Drugom svjetskom ratu zrakoplovi ratnog zrakoplovstva i mornarice izlazili su i koristili ovaj brod za vježbe gađanja. Ovamo bi dovodili školske avione i pucali strojnicama kalibra 0,50. Bacali bi lažne bombe na ovu stvar i tako su je doveli do stanja u kakvom se sad nalazi. Strane nisu jednostavno otpale već su propucane. Tisuće metaka kalibra 0,50 ispucani su na ovo. Zapravo to su jedni od rijetkih artefakata koje je dopušteno uzeti ljudima koji rone ovdje.

Novu epizodu serijala 'Ronjenjem do blaga' gledajte u ponedjeljak u 21:40 sati na kanalu Planet Earth.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message