Obavijesti

Video

Komentari 2

'Pametni grad' u Hrvatskoj: Želimo ljudima uštedjeti novac

'Pametni grad' u Hrvatskoj: Želimo ljudima uštedjeti novac
2

- Kada se baci smeće u kantu, sustav mjeri koliko je ona puna pa alarmira senzor. Kada smetlari trebaju ići po smeće izračuna im se koje kante trebaju obići, a koje ne - rekao je učenik Manuel Bradičić

VIDEO

Ovo je dio projekta 'Pametni grad' kojega su pokrenuli učenici iz Rijeke u sklopu programa 'Generacija Next'.

Njihova kreativna baza je Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo. Cilj projekta je stvoriti grad koji će biti ekonomičniji i bolji za njegove stanovnike. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:38

Svojim aplikacijama su unaprijedili i semafore, parking, meteorološku stanicu.

- Čovjek dođe sa svojim automobilom do parkinga koji si je izabrao. Imamo stanicu koja daje informacije preko naše aplikacije koja su parking mjesta slobodna. To nam daje u obliku crvenog i zelenog svjetla. Na mobitelu će se prikazati zeleno svjetlo tamo gdje je parking mjesto slobodno - rekao je učenik Dinko Vican Ajdinović.

Ovi vrijedni učenici imaju plan i za unaprjeđenje gradske rasvjete koju žele učiniti ekonomičnom. Time bi se, naravno, uštedio novac gradu pa i njegovim stanovnicima.

- Želimo tim senzorima koji očitavaju kretanje napraviti da se rasvjeta pali kad se netko kreće. I tu je potrošnja energije puno manja - rekao je Vican Ajdinović.

Ovaj projekt još uvijek nije nigdje zaživio, iako za to ima potencijala

- Kad završimo, planovi su nam predati nove ideje koja će se razvijati i koje će nove učenike koji dođu u školu zainteresirati i potaknuti na šire razmišljanje. 

Profesor Lovro Šverko mentor je ovoj vrijednoj djeci, želi ih naučiti kako biti kreativan.

- Potaknuti kreativnost je jako bitna stavka jer čovjek koji nema kreativnost ne može stvarati neke nove vrijednosti. Ovaj projekt nam financira Hrvatski Telekom u sklopu projekta Generacija Next. Prijavili smo se na natječaj, dobili određena sredstva, počeli raditi i vidjet ćemo kako ćemo dalje - zaključio je profesor Šverko.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Marko Škugor otkrio tko je za njega ženski glas Dalmacije
24 PITANJA

Marko Škugor otkrio tko je za njega ženski glas Dalmacije

Hrvatskog pjevača iz Šibenika, Marka Škugora, često nazivaju glasom Dalmacije, a on nam je otkrio tko je za njega ženski glas Dalmacije i zašto ne voli pjevati svojim bližnjima. Pogledajte u videu na YouTube kanalu

Meri Goldašić pojavila se u emisiji bez šminke: Kad ću skinuti "fasadu" je moja odluka
IZA KULISA INFLUENCERA

Meri Goldašić pojavila se u emisiji bez šminke: Kad ću skinuti "fasadu" je moja odluka

Influencerica Meri Goldašić, gostovala je u HRT-ovoj emisiji 'U fokusu' gdje je, zajedno s kolegama, odlučila ukazati na problem 'hejt' komentara s kojima se susreću influenceri
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...