Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Pametni grad' u Hrvatskoj: Želimo ljudima uštedjeti novac

- Kada se baci smeće u kantu, sustav mjeri koliko je ona puna pa alarmira senzor. Kada smetlari trebaju ići po smeće izračuna im se koje kante trebaju obići, a koje ne - rekao je učenik Manuel Bradičić

Foto: Pixsell
2 komentara

Ovo je dio projekta 'Pametni grad' kojega su pokrenuli učenici iz Rijeke u sklopu programa 'Generacija Next'.

Njihova kreativna baza je Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo. Cilj projekta je stvoriti grad koji će biti ekonomičniji i bolji za njegove stanovnike. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Svojim aplikacijama su unaprijedili i semafore, parking, meteorološku stanicu.

- Čovjek dođe sa svojim automobilom do parkinga koji si je izabrao. Imamo stanicu koja daje informacije preko naše aplikacije koja su parking mjesta slobodna. To nam daje u obliku crvenog i zelenog svjetla. Na mobitelu će se prikazati zeleno svjetlo tamo gdje je parking mjesto slobodno - rekao je učenik Dinko Vican Ajdinović.

Ovi vrijedni učenici imaju plan i za unaprjeđenje gradske rasvjete koju žele učiniti ekonomičnom. Time bi se, naravno, uštedio novac gradu pa i njegovim stanovnicima.

- Želimo tim senzorima koji očitavaju kretanje napraviti da se rasvjeta pali kad se netko kreće. I tu je potrošnja energije puno manja - rekao je Vican Ajdinović.

Ovaj projekt još uvijek nije nigdje zaživio, iako za to ima potencijala

- Kad završimo, planovi su nam predati nove ideje koja će se razvijati i koje će nove učenike koji dođu u školu zainteresirati i potaknuti na šire razmišljanje. 

Profesor Lovro Šverko mentor je ovoj vrijednoj djeci, želi ih naučiti kako biti kreativan.

- Potaknuti kreativnost je jako bitna stavka jer čovjek koji nema kreativnost ne može stvarati neke nove vrijednosti. Ovaj projekt nam financira Hrvatski Telekom u sklopu projekta Generacija Next. Prijavili smo se na natječaj, dobili određena sredstva, počeli raditi i vidjet ćemo kako ćemo dalje - zaključio je profesor Šverko.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message