Obavijesti

Video

Komentari 169

'Posudio sam novac radnicima jer im od plaće ne ostaje ništa'

Đuro Horvat, direktor međimurske tvrtke Tehnix, radnicima je posudio 250.000 kuna da izađu iz blokada,. Kaže kako je platio 30 posto poreza na dobit da bi mogao taj novac dati radnicima, a oni će mu ih od 2019. godine vraćati u ratama, ali bez kamata

VIDEO

Riječ je o 25 novozaposlenih radnika čiji su računi bili blokirani. Iako su naše plaće relativno visoke i prosjek iznosi oko 1200 eura, novozaposleni radnici su nam stigli iz tvrtki koje su otišle u stečaj te su im se na bankovnim računima gomilali dugovi. Šef financija mi je rekao da im, nakon što im isplatimo plaću, ne ostaje ništa za život. Zato sam odlučio uzeti svoju dobit i pomoći im u otplati njihovih dugova, objašnjava Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:09

Kaže kako je platio 30 posto poreza na dobit da bi mogao taj novac dati radnicima, a oni će mu ih od 2019. godine, kroz sljedećih desetak godina, u ratama vraćati, ali bez kamata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Radnici su naš najveći kapital'

- Reagirao sam kao čovjek koji pokušava razviti moralni kapitalizam jer sam svjestan da tvrtka počiva na ljudima koji su zadovoljni. Jedino takav radnik može proizvesti proizvod u koji je ugrađena ljubav i to bi nam svima trebala biti nova vrijednost - nastavlja Horvat dodajući kako se nada da će njegov čin potaknuti i druge poslodavce da pomognu svojim radnicima, ali i državu koja bi trebala smanjiti poreze i doprinose.

- Iznosi plaćenih dugova su različiti, od 5000 pa do 25.000 kuna. Svi su s oduševljenjem prihvatili pomoć. Dodatno, imamo djelatnika čiji dug iznosi vrtoglavih 200.000 kuna, ali s njim još razgovaramo kako bismo pronašli rješenje da i njemu pomognemo. Radnici koji su dobili ovu posudbu nisu zainteresirani za istupe u medijima jer dolaze iz malih sredina i ne žele osudu susjeda, no sretan sam da mogu pružiti i na ovaj način primjer kako raditi u najboljem interesu čovjeka jer, kako sam rekao, radnici su naš najveći kapital - objasnio je Đuro Horvat iz Donjeg Kraljevca kraj Preloga.

U njegovoj tvrtki koja se bavi otpadom, proizvodnjom, projektiranjem i servisiranjem strojeva u eko industriji radi i Kristijan Pečarko, programer CNC strojeva.

- Čuo sam za ovu posudbu mojim kolegama. Ja sam u poduzeću zaposlen 15 godina i nisam u takvoj situaciji, no mogu vam reći kako je ta gesta jako razveselila sve kojih se tiče. Mnogi od mojih kolega imaju malu djecu, a banke su im bile za vratom. Ovdje sam jako zadovoljan i mogu reći da je riječ o jako dobroj tvrtki - rekao je Kristijan Pečarko.

Prosječna plaća 1200 eura

Radnicima je ovdje obitelj, dodaje Horvat, tu su im prijatelji, igraju nogomet nedjeljom i sigurno im je ljepše nego u inozemstvu, rekao je Horvat za emedimurje. U Tehnixu radi i dvadesetak povratnika iz inozemstva koji su radili u Njemačkoj i drugim zemljama pa su se odlučili vratiti kući.

Horvat dodaje kako to nije jedina mjera kojom potiče bolji život svojih zaposlenika, pa su tako povišice vrlo česte, a novozaposleni su dobili i po pet posto više iznose plaće nego što su ih imali u bivšim tvrtkama. Svi zaposlenici imaju trinaestu plaću. Trenutačno zapošljava 400 radnika, a nada se da će dogodine taj broj biti 600 djelatnika. Planira im i povećati prosjek plaće s 1200 na 1500 eura.

- Prošlo je vrijeme tajkuna. Sad je konačno došlo vrijeme partnera i prijatelja koje vidimo u svojim zaposlenicima - zaključio je Đuro Horvat.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'
VOX POPULI

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'

Pitali smo prolaznike koliko misle da će potprošiti ove godine za Uskrs. I dok većina kaže da će potrošiti više, neki tvrde da će im biti isto. Pogledajte u videu na YouTube kanalu i Videoteci 24sata

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje