Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Raskol u HDZ-u zbog reforme: Marićev harač ipak neće proći

Protiv planiranog nameta za male tvrtke, prema našim saznanjima, otvoreno se pobunio i Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili  poreznu reformu
Foto: Robert Anic/PIXSELL

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Nismo željeli otići iz zemlje u potrazi za boljim životom, nego smo odlučili ostati ovdje, plaćati sve moguće doprinose, poreze, izmišljene namete i boriti se s inspekcijama. Ovakav vaš potez zatvorit će i moju tvrtku i još 90 posto malih.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

[video: 1200975 / ]

Napisao je to ministru financija Zdravku Mariću mikropoduzetnik Igor Gorta na novi prijedlog izmjena Zakona o doprinosima. To je jedan od stotinjak negativnih komentara kojim su mali poduzetnici obasuli u javnoj raspravi na ministra financija. Novim zakonom je predviđen za skoro dvostruko rast minimalne bruto plaće koje si mora isplatiti direktor neke tvrtke. U bruto iznosu, malom poduzetniku koji je tek počeo, morao bi svaki mjesec imati oko 10.400 kuna samo kako bi platio sebe, a od tog iznosa gotovo polovica odlazi državi za doprinose.

Marić je poručio da je htio spriječiti zlouporabe jer direktori prijavljeni na miniminalnu plaću koriste sve pogodnosti zdravstvenog sustava, a ne uplaćuju dovoljno doprinosa. Ali struka je upozorila da će izazvati drugi efekt te uništiti mikro i mala poduzeća s jednim ili nekoliko zaposlenih.

Gorta ima malu obiteljsku tvrtku za namještaj, kaže da se njih troje ionako svaki mjesec bore kako bi skuckali za plaće.

- Ako ovakav zakon prođe, neću otići, ostat ću u Hrvatskoj, ali ću raditi na crno, bez doprinosa i poreza. Za to me možete kazniti, ali naplatiti se ne možete ni iz čega, osim da mi uzmete automobil star 16 godina - napisao je taj poduzetnik Mariću.

I ostale reakcije se svode na to da će ove izmjene uništiti male koji ne mogu skupiti godišnje 125.000 kuna samo za svoju plaću, a da nisu ni platili režije ni imali bilo koji drugi trošak.

Prijedlog je, osim struke, naišao i na kritiku koalicijskih partnera HNS-a koji je rekao da neće podržati te izmjene, HSLS-ovac Darinko Kosor je rekao da takav antipoduzetnički zakon neće proći dok su oni u vladajućoj koaliciji, ali, najvažnije, čak je i u HDZ-u naišao na žestoki otpor.

Čak su i neki članovi Vlade ostali iznenađeni Marićevim potezom jer nisu vidjeli najavu toga u paketu poreznih izmjena. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta se, prema našim saznanjima, otvoreno pobunio. Neslužbeno saznajemo i da takvo predloženo povećanje sigurno neće proći, nego će najvjerojatnije biti maknuto iz izmjena Zakona o doprinosima.

- Javna rasprava i postoji da se isprave pojedinosti u zakonima koje predloži određeni ministar. Tako je i s ovim slučajem. Previše fokusa javnosti je otišlo na taj mali dio, a Vlada će s ovim i ranijim paketima poreznih izmjena ukupno rasteretiti građane i poduzetnike za šest milijardi kuna - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Čak ni u Ministarstvu financija više ne brane toliko zakon nego su se “povukli”. Marić je rekao ranije da želi stati na kraj oko 100.000 direktora i članova uprava koji su osigurani po drugoj osnovi i uz minimalne uplate doprinosa. Iako smo pokušali saznati hoće li odustati od novog nameta koji bi se odnosio na sve direktore, pa čak i malih kompanija, samo smo dobili poruku “da ništa nije definirano konačno i da je javna rasprava u tijeku”.

I to je poruka da se od izmjena koje su digle buru kod malih poduzetnika očito odustaje. I Udruga Lipa, koja se zalaže za porezno rasterećenje, izjavila je da su zakonske izmjene loše te da predstavljaju novo opterećenje malih i mikro poduzetnika.

Message