Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smrtonosni ubod? 'Piknul me stršljen', rekao Ivica i umro

Au, nešto me pecnulo. Piknul me stršljen, rekao je Ivica Pavušek (39), susjedu Stjepanu u srijedu u 10.20 sati na povratku iz šume u Donjem Hruševcu kraj Kravarskog

Video: 24sata Video

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Au, nešto me pecnulo. Piknul me stršljen, rekao je Ivica Pavušek (39), susjedu Stjepanu u srijedu u 10.20 sati na povratku iz šume u Donjem Hruševcu kraj Kravarskog. Primio se dlanom za stražnji dio vrata pokazujući mjesto uboda.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1196535 / ]

Nekoliko minuta kasnije počeo se žaliti da mu nije dobro, a onda mu je, priča Stjepanova supruga, tijelo klonulo unatrag, kao da će pasti s traktora. Stjepan ga je obuhvatio rukom i prebacio preko krila kako ne bi pao i dodatno se ozlijedio te požurio kući.

- Čim su stigli, počeli smo ga polijevati vodom, a ja sam pozvala Hitnu. Nismo vidjeli mjesto uboda. Glava mu je sva natekla i poplavila, a poplavile su mu i usne. Liječnica mu je pokušala ugurati cijev u dušnik kako bi mu oslobodila dišne puteve, ali nije uspjela. Kasnije je rekla da mu je sve bilo previše naotečeno i da zato nije uspjela - ispričala nam je. Njegovo tijelo prevezli su na obdukciju koja bi trebala odgovoriti na pitanje je li Ivicu doista ubio stršljen, odnosno je li preminuo zbog posljedica alergijske reakcije.

Kobnog dana Pavušek je u šumi pomagao susjedu skupljati drva. Svi u selu o njemu imaju samo riječi hvale. Kažu da je Ivica teško živio. Stanovao je u limenom kontejneru, a preživljavao je od 800 kuna socijalne pomoći te je povremeno nadničio za susjede.

Pavušek je već druga žrtva stršljena u posljednja dva tjedna. Muškarac (40) iz Karlovca preminuo je 18. srpnja nakon uboda stršljena. Dok je boravio u dvorištu kuće na Drežniku, stršljen ga je ubo u zatiljak. Hitna pomoć je brzo došla te ga prevezla u karlovačku bolnicu gdje je preminuo.

Doc. dr. sc. Mirjana Turkalj, alergologinja iz Dječje bolnice Srebrnjak, kaže da se alergijske reakcije na ubod stršljena javljaju kod tek malog broja ljudi.

- Reakcije su iste ili vrlo slične kao na ubod pčele i ose. Osoba koja je imala alergijsku reakciju na osu mora biti vrlo oprezna jer je vrlo velika mogućnost da je alergična i na stršljena. U slučaju uboda stršljena kod alergične osobe može se javiti osip (koprivnjača ili urtikarija), otok na mjestu uboda, osjećaj gušenja, promuklost, pad tlaka ili šok. Takve reakcije razvijaju se unutar desetak minuta - objasnila je. Osobe koje su alergične trebale bi uvijek nositi injekciju s dozom adrenalina, te si, u slučaju nužde, sami uštrcati lijek.

Message