Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Tisuće Meksikanaca paradiralo ulicama u kostimima kostura

Ulicama glavnog grada Meksika paradirale su tisuće ljudi u kosturskim kostimima. Na taj način se pripremaju za jedan od najvažnijih blagdana u njihovoj kulturi, Dan mrtvih. Slavlje traje danima

Foto: AFP/Rodrigo Arangua
0 komentara

Dan mrtvih se u Meksiku smatra jednim od najvažnijih blagdana u godini. Vjeruju da njihovi preminuli članovi obitelji na taj dan ožive i slave s njima. Proslave su već počele, a jedan od glavnih motiva povorki i festivala je lik 'La Catrine', mlade u vjenčanici s detaljnom šminkom kostura. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

'La Catrinu' je 1900-ih nacrtao umjetnik José Guadalupe Posada čiji crteži su bili satirični. Nacrtao je lik ženskog kostura s kičastim šeširom i odjećom, koji su bili statusni simbol u tadašnjem Meksiku. Tako su se odijevale aristokratkinje po uzoru na Europljanke. Odlučio se za taj izgled kako bi podsjetio da smrt čeka sve, neovisno o tome koliko su bogati ili koje su boje kože.

Ova tradicija počela je još s Astecima koji su slavili svoju božicu smrti Mictecacihuatl, a posvećen joj je bio cijeli kolovoz. Nakon što je Španjolska kolonizirala Meksiko, proslave su se premjestile na katolički blagdan Svih svetih.

Iako je Meksiko poznat po njima, na sličan način slavi se i u drugim zemljama Južne i Srednje Amerike, poput Brazila i Bolivije. 

 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message