Obavijesti

Video

Komentari 0

Tisuće Meksikanaca paradiralo ulicama u kostimima kostura

Tisuće Meksikanaca paradiralo ulicama u kostimima kostura

Ulicama glavnog grada Meksika paradirale su tisuće ljudi u kosturskim kostimima. Na taj način se pripremaju za jedan od najvažnijih blagdana u njihovoj kulturi, Dan mrtvih. Slavlje traje danima

VIDEO

Dan mrtvih se u Meksiku smatra jednim od najvažnijih blagdana u godini. Vjeruju da njihovi preminuli članovi obitelji na taj dan ožive i slave s njima. Proslave su već počele, a jedan od glavnih motiva povorki i festivala je lik 'La Catrine', mlade u vjenčanici s detaljnom šminkom kostura. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:14

'La Catrinu' je 1900-ih nacrtao umjetnik José Guadalupe Posada čiji crteži su bili satirični. Nacrtao je lik ženskog kostura s kičastim šeširom i odjećom, koji su bili statusni simbol u tadašnjem Meksiku. Tako su se odijevale aristokratkinje po uzoru na Europljanke. Odlučio se za taj izgled kako bi podsjetio da smrt čeka sve, neovisno o tome koliko su bogati ili koje su boje kože.

Ova tradicija počela je još s Astecima koji su slavili svoju božicu smrti Mictecacihuatl, a posvećen joj je bio cijeli kolovoz. Nakon što je Španjolska kolonizirala Meksiko, proslave su se premjestile na katolički blagdan Svih svetih.

Iako je Meksiko poznat po njima, na sličan način slavi se i u drugim zemljama Južne i Srednje Amerike, poput Brazila i Bolivije. 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radite li i vi ovako? Na festivalu u Zagrebu su nam pokazali kako se pravilno treba filetirati tuna
PRAVI MAJSTOR

Radite li i vi ovako? Na festivalu u Zagrebu su nam pokazali kako se pravilno treba filetirati tuna

Posjetili smo Asia Street Food Festival u Zagrebu gdje su demonstrirali kako se pravilno filetira tuna. Jeste li se ikada okušali u tome i radite li to na isti način?

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić