Obavijesti

Video

Komentari 4

Željezni dom iz bajke: Ručno rađen metalni namještaj, klavir star 180 godina, rijetki bicikl...

Željezni dom iz bajke: Ručno rađen metalni namještaj, klavir star 180 godina, rijetki bicikl...
3

U novoj epizodi serijala 'Dom iz bajke', kipar Nikola Vudrag pokazao nam je svoj 'Željezni dom' u Varaždinu. Kako izgleda ovaj unikatan prostor, pogledajte na YouTube kanalu 24sata

VIDEO

Što se tiče metalnog namještaja, on je čista funkcija - ili je to mjesto za odlaganje ili mjesto za sjedenje. Ja se nadam da će za nekoliko godina ovaj sav metal poprimiti narančastu boju, to će biti jako lijepo, rekao nam je mladi hrvatski kipar Nikola Vudrag u novoj epizodi serijala 'Dom iz bajke' na YouTube kanalu 24sata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nikola iza sebe ima više od četrdeset izložbi te brojne nagrade, a neki ga već sada prozivaju nasljednikom Meštrovića i Džamonje. Njegov rad prepoznat je i u inozemstvu, posebno u Parizu. Iako se pripremao za svećenika, ljubav prema umjetnosti je prevagnula pa je nakon završetka Nadbiskupske klasične gimnazije, ipak upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od djeda i oca naslijedio je ljubav prema obradi metala. 

Nikola otvorio nam je vrata svog željeznog doma u Dravskoj park šumi u Varaždinu. Sav namještaj "željeznog" doma napravljen je od metala u ateljeu ispod stana.

- Ostale stvari koje možete vidjeti okolo poput Heartsovog bicikla, instrumenata, maski...Sve su neki muzejski primjerci koje je malo teže održavati, ali ako nema puno stvari onda si uzmete vremena i pozabavite se malo s njima - objasnio je Vudrag te je naglasio kako na metalu uvijek treba ostaviti malo prašine koja će dati dojam fine matirane strukture i punoće. 

Nikola voli stroge, promišljene interijere, a u vlastitom stanu oslanjao se na završne materijale: istovremeno spektakularni i kvalitetni. Ako iz kuhinjskog dijela pogledate u boravak, možete ih vidjeti sve u isto vrijeme: staklo, metal i drvo.

- Ovo su potpuno različite teksture, ali ne proturječe, već, naprotiv, naglašavaju jedna drugu - kaže kipar. 

U kuhinji se pojavljuje utilitarni metal s posebnom bojom, koja se koristi za ukrašavanje i fasada ormara.

- Kuhinja je tehnološki napredna i estetski ugodna", kaže kipar. “Postoji dovoljno prostora za pohranu da sve bude pospremljeno, a naučio sam sve pospremati nakon kuhanja. Ispada čist prostor - zaključio je.

VIDEO

Cijelu epizodu serijala 'Dom iz bajke' i svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na YouTube kanalu 24sata, Videoteci 24sata, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima te na 24sata.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno