Zbog činjenice da prekomjerni unos soli u
organizam štetno djeluje na ljudsko zdravlje, jedan od najvećih pekarskih
proizvođača u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i članica Grupe Vindija, pekarnica
Latica smanjila je udio soli u svojim proizvodima za značajnih 15 posto. Od
prošle godine, kada je je u prvoj fazi
smanjen udio soli u polubijelim i bijelim vrstama kruha, pecivu i bureku sa
svježim sirom, do danas su obuhvaćeni i svi ostali pekarski proizvodi Latice.
Na ovaj se način Vindijina pekarnica
aktivno uključila u unapređenje javnog zdravlja, budući da se pekarski
proizvodi na domaćem tržištu konzumiraju u velikim količinama te su standardni
dio jelovnika vrtića, škola i bolnica.
Usvajanje zdravijih prehrambenih navika
smanjenjem unosa kuhinjske soli u organizam iznimno je važno jer prekomjeran
unos izrazito štetno utječe na pretilost, povišeni krvni tlak, bubrežne i
moždane bolesti te zaustavlja djelovanje lijekova koji se koriste za liječenje
navedenih bolesti. Vindijina pekarnica Latica je udio soli u svojim proizvodima
smanjivala postupno, dajući potrošačima vremena za navikavanje na nešto blaži
okus omiljenih proizvoda. Dokazano je da se na ovaj način ne utječe na
tehnološka svojstva tijesta i volumen konačnog proizvoda, a kupcima se nudi
zdraviji proizvod. „Važno je znati da smanjenjem udjela soli u hrani, drugi
okusi više dolaze do izražaja, što proizvođačima koji koriste kvalitetne
sirovine može samo koristiti“, istaknuli su u Latici.
Grupa Vindija tržištu nudi široku paletu
kvalitetnih proizvoda provjerene sigurnosti, zdravstvene ispravnosti i
autentičnih okusa, a ovim se potezom dodatno angažirala oko motiviranja kupaca
da prilikom izbora namirnica vode računa o svom zdravlju. Kao domaći
prehrambeni lider, Vindija je prepoznala priliku da s malom promjenom u
proizvodnom procesu napravi važan pomak i u podizanju svijesti potrošača o
važnosti odabira zdravijih namirnica, što je u skladu sa Strateškim planom o
smanjenju prekomjernog unosa soli, koji je prošle godine usvojila i hrvatska
Vlada.
Asortiman pekarnice Latica
čini oko 80 dnevno svježih proizvoda, nekoliko višednevnih proizvoda, dva
trajna proizvoda (mrvice i mlinci) te zamrznuti proizvodi za pečenje na
prodajnom mjestu. Za prepoznatljivu kvalitetu i okus, uz pažljiv odabir
sirovina, zaslužna su stalna ulaganja u tehnologiju, inovacije i razvoj te predan rad prehrambenih tehnologa Grupe
Vindija. Svojim poslovanjem Latica zadovoljava najviše standarde kvalitete, a o
tome svjedoči i implementacija FSSC certifikata (Food Safety System
Certification) koji objedinjuje standarde za upravljanje kvalitetom i
sigurnošću ISO 22000 i HACCP. Pekarnica je 2011. prvi puta dobila i certifikat
Halal, čime se pridružila Vindiji, Koki i Vindonu, koji također imaju to
priznanje.
FOTO Ovo su sportašice koje su se skinule za Playboy: Od boksačica do košarkašica...
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, htjela je biti časna sestra...
Pogledajte galeriju: Ovako je Milanović izgledao kao dijete