Zbog činjenice da prekomjerni unos soli u
organizam štetno djeluje na ljudsko zdravlje, jedan od najvećih pekarskih
proizvođača u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i članica Grupe Vindija, pekarnica
Latica smanjila je udio soli u svojim proizvodima za značajnih 15 posto. Od
prošle godine, kada je je u prvoj fazi
smanjen udio soli u polubijelim i bijelim vrstama kruha, pecivu i bureku sa
svježim sirom, do danas su obuhvaćeni i svi ostali pekarski proizvodi Latice.
Na ovaj se način Vindijina pekarnica
aktivno uključila u unapređenje javnog zdravlja, budući da se pekarski
proizvodi na domaćem tržištu konzumiraju u velikim količinama te su standardni
dio jelovnika vrtića, škola i bolnica.
Usvajanje zdravijih prehrambenih navika
smanjenjem unosa kuhinjske soli u organizam iznimno je važno jer prekomjeran
unos izrazito štetno utječe na pretilost, povišeni krvni tlak, bubrežne i
moždane bolesti te zaustavlja djelovanje lijekova koji se koriste za liječenje
navedenih bolesti. Vindijina pekarnica Latica je udio soli u svojim proizvodima
smanjivala postupno, dajući potrošačima vremena za navikavanje na nešto blaži
okus omiljenih proizvoda. Dokazano je da se na ovaj način ne utječe na
tehnološka svojstva tijesta i volumen konačnog proizvoda, a kupcima se nudi
zdraviji proizvod. „Važno je znati da smanjenjem udjela soli u hrani, drugi
okusi više dolaze do izražaja, što proizvođačima koji koriste kvalitetne
sirovine može samo koristiti“, istaknuli su u Latici.
Grupa Vindija tržištu nudi široku paletu
kvalitetnih proizvoda provjerene sigurnosti, zdravstvene ispravnosti i
autentičnih okusa, a ovim se potezom dodatno angažirala oko motiviranja kupaca
da prilikom izbora namirnica vode računa o svom zdravlju. Kao domaći
prehrambeni lider, Vindija je prepoznala priliku da s malom promjenom u
proizvodnom procesu napravi važan pomak i u podizanju svijesti potrošača o
važnosti odabira zdravijih namirnica, što je u skladu sa Strateškim planom o
smanjenju prekomjernog unosa soli, koji je prošle godine usvojila i hrvatska
Vlada.
Asortiman pekarnice Latica
čini oko 80 dnevno svježih proizvoda, nekoliko višednevnih proizvoda, dva
trajna proizvoda (mrvice i mlinci) te zamrznuti proizvodi za pečenje na
prodajnom mjestu. Za prepoznatljivu kvalitetu i okus, uz pažljiv odabir
sirovina, zaslužna su stalna ulaganja u tehnologiju, inovacije i razvoj te predan rad prehrambenih tehnologa Grupe
Vindija. Svojim poslovanjem Latica zadovoljava najviše standarde kvalitete, a o
tome svjedoči i implementacija FSSC certifikata (Food Safety System
Certification) koji objedinjuje standarde za upravljanje kvalitetom i
sigurnošću ISO 22000 i HACCP. Pekarnica je 2011. prvi puta dobila i certifikat
Halal, čime se pridružila Vindiji, Koki i Vindonu, koji također imaju to
priznanje.
Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu HulkKoristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenjaZnate li što zapravo znači 'bre'?
Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'