Obavijesti

Jeste li učinili dovoljno za zdravlje vlasišta?

Jeste li učinili dovoljno za zdravlje vlasišta?
1

Rana je jesen uobičajen period kada mnogim ženama kosa opada pojačano. Normalno je da tijekom dana izgubite 100 vlasi. Ako je opadanje veće, možda je problem ozbilniji

Rana je jesen uobičajen period kada mnogim ženama pojačano opada kosa. Normalno je da tijekom dana izgubite 100 vlasi. Ako je opadanje veće, možda je problem ozbiljniji. 

Ukoliko vam kosa ispada dulje od 3 mjeseca potrebno je potražiti pomoć dermatologa koji će preporučiti određene pretrage i pronaći uzrok pojačanog opadanja. Ako su svi nalazi uredni, velika je vjerojatnost da je krivac za ispadanje kose stres.

Za početak poželjno je koristiti i nadomjeske prehrani koji sadrže biotin i C vitamin, uz korištenje lokalnih pripravaka u obliku ampula ili sprejeva.

Kada je riječ o ispadanju kose treba znati da postoji više različitih uzroka za ovu pojavu. Takve vrste razlikuju se  po kliničkom tijeku, načinu liječenja, kao i po prognozi. Najčešći oblik gubitka kose je androgena ćelavost koja se javlja  kako kod muškaraca tako i kod žena, a čiji je glavni uzrok pojačana  osjetljivost korijena dlake na aktivan metabolit muškog spolnog hormona testosterona. Muški spolni hormon dlaku koči u njenom razvoju te čak postepeno dovodi i do potpunog nestanka  vlasi i njenog korijena. Kod  muškaraca ova vrsta gubitka kose dovodi do različitog oblika  i različitog stupnja ćelavosti koja se, ovisno o genetskoj predodređenosti, može početi razvijati već iza  osamnaeste, odnosno od dvadesete godine života. No, androgeno  ispadanje kose može nastati i kod djevojaka i žena, a vrlo često je posljedica neravnoteže spolnih hormona u sklopu sindroma policističnih jajnika kojeg, osim ispadanja kose, karakterizira pojava  akni, neuredan menstrualni ciklus,te povećana tjelesna težina. 

Stres je često krivac

Druga vrsta ispadanja kose je žarišna ćelavost. Takva žarišta mogu  postojati u većem broju ili se mogu pojaviti kao izolirano žarište, ne samo na vlasištu, već i na drugim dijelovima tijela. Ova vrsta ispadanja kose posredovana je imunološkim mehanizmima i vrlo često predstavlja reakciju na  upalno žarište u organizmu, no može biti povezana i sa stresom. Postoji još i difuzno ispadanje i prorjeđenje kose koje nastaje kao posljedica štetnog utjecanja na organizam, a od češćih uzroka se  spominju metabolički poremećaji, gubitak tjelesne težine, anemija, krvarenja, bolesti štitnjače, hormonski poremećaji, prekid korištenja kontracepcijskih pilula, različiti lijekovi te psihički stres.

Sezonsko samo-obnavljanje vlasišta

Bezazleno i očekivano ispadanje vlasi je ono koje se javlja obično u proljeće ili jesen, kao i gubitak vlasi nakon poroda, odnosno dojenja. Riječ o fiziološkom ispadanju kose uzrokovano obnavljanjem vlasišta. Zabrinutost nastaje ukoliko ovo ispadanje kose intenziviraju neki drugi faktori. Normalnim se smatra  ako dnevno ispadne do 100 vlasi, a takva prirodna regeneracije kose je posve  normalna i uobičajena pojava.  No, ukoliko je ispadanje kose uzrokovano zdravstvenim tegobama, rješavanjem istih,  problem bi   trebao postepeno  nestati.

I kosa ima svoj metabolizam  

Metabolizam kose je brz i zahtjevan te podložan utjecajima organizma i okoline. Ne smije se zaboraviti ni utjecaj životne dobi na osobine kose. Kosa mijenja boju, kvalitetu i izgled s godinama. Sve ovisi o količini pigmenta, kao i o sadržaju zračnih mjehurića u vlasi. Pa tako plavokose sadrže manje pigmenta i najtanja je,a najdeblja je crvenkasta i crna.

Kada potražiti pomoć?

Ako kosa ispada dulje od 3 mjeseca potrebno je potražiti pomoć dermatologa koji će preporučiti određene pretrage i pronaći uzrok pojačanog opadanja. Osim analize krvi, prekontrolirajte i  hormone štitnjače, ponekad i spolne hormone te obavite obradu na fokus ili na žarišta. Pod tim se podrazumijeva traženje upale te treba napraviti bris ždrijela, nosa, pregled kod stomatologa, ginekologa, urologa, stolica na parazite te stolica bakteriološki pregled.U slučaju pronalaska žarišta provodi se adekvatna terapija po antibiogramu. Ako su svi nalazi uredni, velika je vjerojatnost da je krivac za ispadanje kose stres ( poslije ispita, poroda, razvoda, kronične bolesti, kemoterapija...).

Nove metode liječenja 

Danas postoje i nove metode koje se koriste kod  ispadanja kose, poput mezoterapije i karboksiterapije, no kod različitih oblika ispadanja kose, postižu se i različiti rezultati, što znači da se  ove metode ne mogu primijeniti kod svih oblika ispadanja kose. 

Imate li neke od simptoma opisanih u članku? Dođite tijekom 10 i 11 mjeseca na besplatne dijagnostičke analize vlasišta u ljekarnama! Uz to  ostvarite  i 20% popusta na cijeli Vichy Dercos asortiman! 

Dercos je dermokozmetički stručnjak za zdrav izgled i ljepotu kose. Vichy je započeo revoluciju u borbi za rast kose revolucionarnim proizvodom Dercos Neogenic za ponovni rast kose koji sadrži molekulu Stemoxydine . Rezultati studije svakodnevne uporabe losiona sa  Stemoxydine-om pokazali su povećanje gustoće kose od 4% što je u prosjeku 1700 novih vlasi u 3 mjeseca!

Dercos nudi dva proizvoda s revolucionarnom molekulom: 

  • Neogenic svakodnevni tretman u monodozama
  • Dercos Neogenis šampon 

Više informacija možete pronaći na www.vichy.hr/dercosklinika

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je
Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama