Obavijesti

Znate li što donosi konačna Uredba o komunalnom otpadu

Znate li što donosi konačna Uredba o komunalnom otpadu
1

Na Konferenciji Croatia Waste Expo 19. ožujka 2015. saznajte koliko će se naplaćivati, tko će kontrolirati, a tko evidentirati zbrinjavanje otpada hrvatskih građana

Sektor gospodarenja otpadom tijekom proteklih godina prolazi ozbiljne reforme, a jedna od najvećih svakako je uvođenje sustava primarne selekcije komunalnog otpada. Radi se o sustavu koji bi trebao potaknuti odgovornije ponašanje građana prema otpadu, povećati stupanj reciklaže korisnih sirovina, te u konačnici rezultirati iznimno pozitivnim gospodarskim efektima.

Ipak, put do njegovog uvođenja neće biti lak, jer osim znatnih infrastrukturnih ulaganja podrazumijeva i goleme promjene u ustaljenim navikama građana, formulaciju mjera penalizacije onih koji se novih pravile neće držati, ali i fundamentalnu promjenu u funkcioniranju i organizacijskim strukturama tvrtki koje se bave gospodarenjem otpadom.

Nakon izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom, najvažniji državni akt koji bi trebao definirati to područje svakako će biti Uredba o komunalnom otpadu. Taj dokument trebao bi jasno propisati sve tehničke, tehnološke, organizacijske i financijske uvjete funkcioniranja tržišta izdvojenog prikupljanja otpada.

Primjerice, prema dosad dostupnim nacrtima Uredbe, u Hrvatskoj bi već polovicom godine trebao biti uveden novi model plaćanja usluge odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, temeljen na predanom volumenu otpada. Utoliko, građane će se motivirati da što više korisnih sirovina izdvajaju, recikliraju i temeljem toga smanjuju volumen komunalnog otpada, pa i svoje račune.

Već samo ta novost biti će golema promjena za funkcioniranje sustava, utoliko što će komunalne tvrtke i jedinice lokalne samouprave biti dužne osigurati dostupnost adekvatne infrastrukture, ali i ustrojiti kompleksne sustave praćenja i kvantificiranja količine odloženog otpada. Također, ovakve promjene u sustavu naplaćivanja njihove osnovne usluge, nužno će potaknuti i veliko restrukturiranje njihovog poslovanja, s obzirom da će im poslovni prihodi postati znatno volatilniji.

Utoliko, evidentno je kako je Uredba o komunalnom otpadu jedan od akata koji će definirati budućnost poslovanja tvrtki koje se bave gospodarenjem te vrste otpada, a velika važnost tog dokumenta i brojni interesi koje mora uvažiti vjerojatno su i razlog zašto još uvijek nije donesena, iako je javna rasprava provedena još prošle godine.

S obzirom na neslužbene najave kako bi Uredba trebala biti donesena u veljači, prva prilika za javnu prezentaciju njezinih ključnih odredbi, te javnu diskusiju zainteresirane javnosti s predstavnicima državnih institucija o tim odredbama, mogla bi biti konferencija Croatia WasteExpo – Gospodarenje otpadom u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Croatia Waste Expo – Gospodarenje otpadom najveća je stručna konferencijsko-sajamska manifestacija posvećena problematici gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Tradicionalno se održava u ožujku, razdoblju godine kad su već moguće adekvatne analize događanja i poslovanja tvrtki iz tog sektora u ranijoj godini, no i poznati svi planovi vezani za izmjene regulative, financijske natječaje i investicije koje će se u sektoru gospodarenja otpadom dogoditi u 2015. godini.

Utoliko, smisao konferencije je da posluži kao mjesto okupljanja i savjetovanja svih bitnih dionika u ovom sektoru – predstavnika komunalnih poduzeća, čelnika lokalne samouprave, proizvođača
opreme, te državnih institucija.

Specifičnost ove konferencije je da sudionicima nudi mogućnost izravne i organizirane komunikacije s predstavnicima ključnih državnih i javnih institucija zaduženih za formulaciju i provedbu politika gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, kao što su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iskoristite mogućnost, nazočite konferenciji i od relevantnih sugovornika potražite odgovore na pitanja koja imate.

Konferencija Croatia Waste Expo – Gospodarenje otpadom 2015. održat će se 19. ožujka 2015. u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a sve dodatne informacije o programu, kotizacijskim paketima i mogućnostima oglašavanja mogu se naći ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"