Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

8 zdravstvenih prednosti kakaa

8 zdravstvenih prednosti kakaa

Kakao prah dobiva se od zrna biljke Theobroma cacao L., osnovnog sastojka čokolade. No, zrna kakaa mogu se i samljeti u kakao prah, koji nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti

Kakao se prvi put uzgajao u drevnoj Južnoj Americi. Tijekom doba istraživanja, španjolski konkvistadori donijeli su ga u Europu. U 1850-ima, parni strojevi omogućili su masovnu proizvodnju kakao praha. Danas se diljem svijeta godišnje konzumira više od 4,5 milijuna tona kakaa.

Kakao prah dobiva se od zrna biljke Theobroma cacao L., osnovnog sastojka čokolade. No, zrna kakaa mogu se i samljeti u kakao prah, koji nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dan čokoladne torte VIDEO

Zdravstvene prednosti

Kakao prah pruža brojne prednosti, posebno ako sadrži najmanje 72 posto kakaa. Evo nekoliko ključnih zdravstvenih dobrobiti:

Poboljšano kognitivno zdravlje

Istraživanja pokazuju da povećanje unosa kakao praha može poboljšati pažnju, radnu memoriju i opće kognitivne funkcije. Također može pomoći u oporavku kognitivnih sposobnosti kod osoba s nedostatkom sna.

Ovo su bolovi u nogama koje nikako ne smijete ignorirati
Ovo su bolovi u nogama koje nikako ne smijete ignorirati

Jači imunološki sustav

Kakao prah sadrži željezo, cink i selen, minerale koji pomažu vašem tijelu da funkcionira i jačaju imunološki sustav.

Ublažavanje nuspojava radioterapije

Ako ste na terapiji zračenjem zbog raka, konzumacija kakao praha može ublažiti negativne nuspojave zahvaljujući selenu koji sadrži.

Bolja funkcija mišića i živaca

Magnezij u kakao prahu pomaže u regulaciji kontrakcija mišića, funkciji živaca i zaštiti živčanih stanica. Time se smanjuje rizik od neuroloških poremećaja.

Brže zacjeljivanje rana

Čokolada s 90 posto kakaa bogata je cinkom, mineralom važnim za zacjeljivanje rana.

Kemikalija koju sadrže mnogi parfemi štetna je za zdravlje, pogotovo je opasna za djecu
Kemikalija koju sadrže mnogi parfemi štetna je za zdravlje, pogotovo je opasna za djecu

Niži rizik od srčanih bolesti

Flavonoli, vrsta flavonoida u tamnoj čokoladi, snižavaju krvni tlak, poboljšavaju protok krvi i sprječavaju oštećenja stanica. Kakao prah također sadrži polifenole, antioksidanse koji poboljšavaju razinu kolesterola i šećera u krvi te smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Smanjenje upala

Kakao prah bogat je teobrominom, koji smanjuje upalu i može vas zaštititi od bolesti poput srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Kontrola težine

Kakao je bogat fitonutrijentima, ali siromašan mastima i šećerom, što znači da sadrži zdrave kemijske spojeve s malo kalorija. Studije pokazuju da kakao pomaže u regulaciji energije i metabolizma te povećava osjećaj sitosti. Unatoč povezanosti čokolade s debljanjem, kakao prah može pomoći u mršavljenju.

Nutritivna vrijednost

Kakao prah bogat je željezom, cinkom, selenom i magnezijem.

Nutritivne vrijednosti (1/4 šalice nezaslađenog kakao praha):

  •     Kalorije: 49
  •     Ugljikohidrati: 12 g
  •     Vlakna: 7 g
  •     Proteini: 4 g
  •     Masti: 3 g

Na što obratiti pažnju - sâm kakao ne sadrži puno šećera ni masti. Međutim, komercijalni proizvodi od čokolade često su bogati dodanim šećerima i mastima.

Zato, birajte proizvode s najmanje 60-70 posto kakaa kako biste maksimalno iskoristili zdravstvene prednosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Veliki mjesečni horoskop: Lav će biti neodoljivo privlačan, a Škorpion se mora učiti strpljenju
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Veliki mjesečni horoskop: Lav će biti neodoljivo privlačan, a Škorpion se mora učiti strpljenju

Vatreni aspekt između Venere u Ovnu i Marsa u Lavu upućuje na porast ljubavnih uzbuđenja, a vladavina Bika usmjerava nas na materijalna i financijska pitanja