
Kakao prah dobiva se od zrna biljke Theobroma cacao L., osnovnog sastojka čokolade. No, zrna kakaa mogu se i samljeti u kakao prah, koji nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti
Lifestyle
Komentari 1Kakao prah dobiva se od zrna biljke Theobroma cacao L., osnovnog sastojka čokolade. No, zrna kakaa mogu se i samljeti u kakao prah, koji nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti
Kakao se prvi put uzgajao u drevnoj Južnoj Americi. Tijekom doba istraživanja, španjolski konkvistadori donijeli su ga u Europu. U 1850-ima, parni strojevi omogućili su masovnu proizvodnju kakao praha. Danas se diljem svijeta godišnje konzumira više od 4,5 milijuna tona kakaa.
Kakao prah dobiva se od zrna biljke Theobroma cacao L., osnovnog sastojka čokolade. No, zrna kakaa mogu se i samljeti u kakao prah, koji nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Kakao prah pruža brojne prednosti, posebno ako sadrži najmanje 72 posto kakaa. Evo nekoliko ključnih zdravstvenih dobrobiti:
Istraživanja pokazuju da povećanje unosa kakao praha može poboljšati pažnju, radnu memoriju i opće kognitivne funkcije. Također može pomoći u oporavku kognitivnih sposobnosti kod osoba s nedostatkom sna.
Kakao prah sadrži željezo, cink i selen, minerale koji pomažu vašem tijelu da funkcionira i jačaju imunološki sustav.
Ako ste na terapiji zračenjem zbog raka, konzumacija kakao praha može ublažiti negativne nuspojave zahvaljujući selenu koji sadrži.
Magnezij u kakao prahu pomaže u regulaciji kontrakcija mišića, funkciji živaca i zaštiti živčanih stanica. Time se smanjuje rizik od neuroloških poremećaja.
Čokolada s 90 posto kakaa bogata je cinkom, mineralom važnim za zacjeljivanje rana.
Flavonoli, vrsta flavonoida u tamnoj čokoladi, snižavaju krvni tlak, poboljšavaju protok krvi i sprječavaju oštećenja stanica. Kakao prah također sadrži polifenole, antioksidanse koji poboljšavaju razinu kolesterola i šećera u krvi te smanjuju rizik od srčanih bolesti.
Kakao prah bogat je teobrominom, koji smanjuje upalu i može vas zaštititi od bolesti poput srčanih bolesti, raka i dijabetesa.
Kakao je bogat fitonutrijentima, ali siromašan mastima i šećerom, što znači da sadrži zdrave kemijske spojeve s malo kalorija. Studije pokazuju da kakao pomaže u regulaciji energije i metabolizma te povećava osjećaj sitosti. Unatoč povezanosti čokolade s debljanjem, kakao prah može pomoći u mršavljenju.
Kakao prah bogat je željezom, cinkom, selenom i magnezijem.
Nutritivne vrijednosti (1/4 šalice nezaslađenog kakao praha):
Na što obratiti pažnju - sâm kakao ne sadrži puno šećera ni masti. Međutim, komercijalni proizvodi od čokolade često su bogati dodanim šećerima i mastima.
Zato, birajte proizvode s najmanje 60-70 posto kakaa kako biste maksimalno iskoristili zdravstvene prednosti.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+